sobota, 19 grudnia 2009

Chlebek kukurydziany



W tej przedświątecznej bieganinie mamy dziś małą przerwę na coś pysznego.
Bardzo szybki chlebek kukurydziany, przepis Nigelli Lawson, z książki 'Nigella gryzie'.

Gdy robiliśmy dzisiaj prawie ostatnie przedświąteczne zakupy, przeciskaliśmy się między tymi wszystkimi wózkami sklepowymi, dzielnie zagarnialiśmy do koszyka, wszystkie produkty z listy, no i ostatnie prezenty. W długaśnej kolejce do kasy, myślałam sobie co by sobie dzisiaj zrobić dobrego do jedzenia i wynagrodzić tą sklepową męczarnie.
Do obiadu miałam dużo czasu, ponieważ po sklepowych bojach wpadliśmy do Teściowej na pyszną zupę fasolową, no i po dziecko ;).

Tak to się dzisiaj toczyło, zupa z pieca dochodzi (ale o tym jutro), a chlebek kukurydziany już gotowy i z masełkiem smakuje wspaniale.

Chlebek najlepiej prezentuje się pieczony w foremce w kształcie kolb kukurydzy, ale jeśli takich nie macie, można wykorzystać formy do muffinek, albo keksówkę.

Ilość na ok. 18 kolb lub 12 muffinek, albo na keksówkę o wymiarach np. 15 x 28.



składniki:

tłuszcz do wysmarowania foremek
175g drobnej mąki kukurydzianej
125g mąki (dałam pszenną)
45g cukru
duża szczypta soli
1 łyżka proszku do pieczenia
250ml pełnotłustego mleka
1 jajko
45g rozpuszczonego i ostudzonego masła

wykonanie:

1. W pierwszej kolejności rozgrzać piekarnik do 200'C, reszta przygotować nie zajmuje dużo czasu.
Natłuścić formę albo foremki , jeśli macie papilotki do muffinek to smarowanie nie jest konieczne.

2.Do dużej miski wsypać mąkę kukurydzianą, mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia, wszystko razem wymieszać.

3.W drugim naczyniu ubić razem jajko, mleko i ostudzone, rozpuszczone masło.

4.Dodać mokre składniki do suchych i wymieszać za pomocą drewnianej łyżki, aż wszystkie składniki się połączą, nie przejmować się grudkami.

5. Ciasto rozlać do foremek lub do formy i piec :
12-15 minut w przypadku kolb,
20-25 forma duża lub muffiny.
Gotowy chleb powinien odstawać od formy przy brzegach.

6. Ciasto w foremce podzielić na mniejsze kawałki.
Podawać jeszcze ciepłe, najlepiej z masełkiem.

Polecam !!!



Do wydruku

3 komentarze:

kasiaaaa24 pisze...

Jaki rumiany i słoneczny :)

viridianka pisze...

pięknie żółciutki, mi to się bardziej skojarzył z kurczaczkiem wielkanocnym :D

agata pisze...

piękny kolorek wyszedł :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin