niedziela, 20 grudnia 2009

Zupa z pieca


Domyślam się, że część z Was, która do mnie zagląda, poszukuje u mnie przepisów na pierniki.
Ja jednak daleka jestem od pieczenia pierniczków, nie jestem ich zwolenniczką, a potrzeby rodziny zaspokoiła moja Mama, która piecze super pierniczki.
U mnie w święta oczywiście słodkości nie zabraknie, ale moja część zadań kulinarnych na te święta to potrawy typu: śledź, pasztet, szynka, mam nadzieję, że zdążę wszystko przygotować.

Dzisiaj jednak przedstawiam przepis na zupę, o której wspomniałam wczoraj.
Przygotowanie tej zupy zajmuje trochę czasu, ale warto.
Zupa jest bardzo konkretna, gęsta prawie jak gulasz, a rozgrzewa tak, że nawet wczorajsze -14 nie było nam straszne.

Przepis znalazłam w ciekawej książce 'Przekąski na przyjęcia'.
Ilość na 4 konkretne porcje.

Ważne !!! Pierwsze dwa punkty należy wykonać z wyprzedzeniem, najlepiej wieczorem i odstawić na noc.

składniki:

150g wędzonego boczku
2 cebule
ok. 750 pieczarek
750g mięsa wieprzowego (u mnie karkówka)
sól
pieprz
pieprz kajeński
100g sera np. gouda
2 małe pory
200ml śmietany
100 ml wytrawnego białego wina
ok. 500ml bulionu (dałam takiego z kostki)
1 opakowanie sosu pieczeniowego w proszku
1 pęczek natki pietruszki (dałam świeży tymianek)

wykonanie:

1. Boczek pokroić w kostkę, cebulę obrać i pokroić w krążki, pieczarki umyć i pokroić w plasterki.
Boczek usmażyć na patelni, odstawić.
Pieczarki i cebulę podsmażyć kilka minut, dodać boczek i wszystko razem dusić kilka minut i odstawić.

2. Mięso pokroić w nieduże kawałki, wrzucić do brytfanki, dodać sól, pieprz i pieprz kajeński, podsmażyć do momentu gdy mięso zacznie lekko się rumienić (nie za długo).
Ser zetrzeć na tarce, pory umyć i pokroić w krążki.
Do mięsa dodać ser i pory oraz boczek z pieczarkami, całość zalać śmietaną i pod przykryciem wstawić na noc do lodówki.

3.Piekarnik rozgrzać do 180'C.
Warzywa z mięsem wstawić do piekarnika pod przykryciem na 30 minut.

4. Przygotować sos wg przepisu na opakowaniu. Wyjąć brytfankę, wlać wino, bulion, sos do pieczenia i całość wymieszać.
Brytfankę nakryć i ponownie wstawić do piekarnika na 60 minut. U mnie zajęło to tylko 30 minut, dlatego w połowie czasu, można bardzo ostrożnie spróbować, czy mięso jest już miękkie, jeśli tak to zupa jest gotowa.

5. Wyłączyć piekarnik, pozostawić w nim zupę jeszcze ok. 30 minut.
Pietruszkę / tymianek umyć, osuszyć i drobno posiekać.
Posypać zupę i podawać.

Smacznego!!!



Do wydruku

5 komentarzy:

wiosenka27 pisze...

Pyszna musi byc ta zupa! Wypróbuję ja napewno ale raczej juz po świętach, może na Nowy Rok:)

martino pisze...

to nie zupa to zupa cud :) smaczna, pożywna i to mięsko...

agata pisze...

musi być dobra na kaca :) wygląda pysznie !

Adrian pisze...

Pyszna i odżywcza, wprost idealna dla wymarzniętych w zimowe dni gości. Gdyby ktoś wpadł na pomysł serwowania jej w pensjonacie / hotelu dla narciarzy wracających z białego szaleństwa, z pewnością nie musiałby się martwić o pustki w pokojach :) Pozdrawiam !

andzia-35 pisze...

Ciekawa ta zupka:-)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin