Jest to przepis na bardzo szybkie danie, jeśli kurczaka zamarynujemy dzień przed pieczeniem to już nam nie pozostaje prawie nic do roboty :)
Kurczak wg tego przepisu wychodzi bardzo dobry, ale najważniejsze jest to, że danie to naprawdę można przygotować w kilka minut, później tylko wrzucić do piekarnika i już mamy pyszny obiad, albo kolację.
Przepis pochodzi z książki 'Nigella ekspresowo'.
Ilości przeze mnie podane wystarczą dla 2-3 osób.
składniki:
- 6 podudzi z kurczaka (czyli pałki ok 600gram)
- 250 ml maślanki
- 30ml + 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 ząbek czosnku, zgnieciony
- ¼ łyżki pieprzu czarnego
- ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- ½ łyżki syropu klonowego
wykonanie:
1. Podudzia włożyć do dużej, mocnej torby foliowej i zalać maślanką oraz 30 ml oleju.
Dodać ząbek czosnku, pieprz i sól.
Oprószyć mięso kminem rzymskim, dodać syrop klonowy i dokładnie marynatę wmasować w mięso.
2. Włożyć torbę z mięsem w marynacie do lodówki na całą noc, albo zostawić na blacie na 30 minut do 2 godzin, też będzie dobrze.
3. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Wyjąć mięso z torby, dokładnie otrząsnąć je z nadmiaru marynaty i ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową.
4. Pokropić kawałki kurczaka pozostałą łyżką oleju i piec przez 30 minut, aż mięso będzie rumiane, miejscami przypieczone.
Smacznego !!!!
Do wydruku
Do takiego kurczaka idealnie pasuje Sałatka Colesław
Polecam ten zestaw !!!
9 komentarzy:
Bardzo fajny przepis, nie znałam go wcześniej. I idealna do takiego kurczaka sałatka :)
Fajny pomysł na danie. Lubię kurczaka. I maślankę, w szczegolności własnie milko ;)
Fajny sposób na kurczaka. Zapisuję do wypróbowania :)
kasiaaaa24 dziękuję i zachęcam
Cytryna ależ jesteś spostrzegawcza, też lubię tą maślankę, pozdrawiam :)
grażyno dziękuję za wizytę i cieszę się, że Ci się spodobał przepis, przy okazji chciałam napisać, że często Cię odwiedzam, ale mam problem, żeby zostawić Ci mój komentarz a starałam się nie raz, ale pewnie to ja coś robię źle :)
robilam! jest swietny! :-)
Tez robilam tego kurczaka :) Uwielbiam go. I do tego salatka tez z przepisu Nigelli :))
aleswietny pomysl,na pewno wyprobuje,bo kurczaka jemy na rozne sposoby,na ten jeszcze nie znam :)
Pozdrawiam :)
Ahh, uprzedziłaś mnie i u mnei czeka ten kurczak w kolejce do opublikowania :)) Swietny jest :)
Też mam ochotę na to danie! Pysznie wygląda!
Prześlij komentarz