Znalazłam przepis na tą konfiturę i od razu wiedziałam, że muszę ją zrobić.
Połączenie słodyczy śliwek i wspaniałego smaku pomarańczy.
Przepis znalazłam u madzius87 i potwierdzam konfitura jest wspaniała.
Już wiem, że ta konfitura na długo nam nie starczy, następnym razem zrobię z podwójnej ilości.
składniki:
- 2 kg śliwek
- 2 pomarańcze
- 1 cytryna
- 80 dag cukru
- 1 opakowanie żelfiksu 2:1
wykonanie:
1. Śliwki należy umyć, usunąć z nich pestki i tak przygotowane należy wrzucić do dużego garnka.
2. Z pomarańczy i cytryny wycisnąć sok, a następnie wlać go do śliwek.
3. Ze skórek pomarańczy i cytryny usuwamy białą błonkę, a skórkę kroimy na malutkie kawałki i wrzucamy do małego garnka.
Zalewamy małą ilością wody i gotujemy aż zmięknną.
Gdy już będą miękkie, należy zlać całą wodę, a skórki należy zmiksować blenderem na papkę i również dodajemy do dużego garnka ze śliwkami.
4. Do śliwek dodajemy jeszcze cukier i doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy przez 20 minut, często mieszając.
5. Po upływie tego czasu dodajemy żelfix i jeszcze raz doprowadzamy miksturę do wrzenia, a następnie całość rozlewamy do wyparzonych słoiczków, a słoiczki odwracamy do góry dnem.
Piękny kolor co ?? :)
Polecam :)
Do wydruku
2 komentarze:
Ta konfitura musi swietnie smakowac :) Na chlebku wyglada rewelacyjnie :))
smacznego zatem :)
Prześlij komentarz