Powiem prawdę, nie zawsze chce mi się wspinać na wyżyny możliwości, czasami robię coś tak po prostu, tym razem też tak było.
Poszłam na łatwiznę, przepis z opakowania mleka w proszku Łaciate, ale wyszło znakomite.
Jedliśmy je chyba przez dwa dni, ale oczywiście spokojnie udałoby nam się w ciągu jednego dnia ;)
Przekładaliśmy 6 wafli, można mniej i dać więcej masy, ale tak dla nas było w sam raz :)
Polecam szybko i smacznie i słodziutko.
składniki:
- 6 dużych wafli
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 1/3 kostki masła
- 2-3 łyżki kakao
- ¾ szklanki mleka w proszku (pełnego)
wykonanie:
1. Do naczynia wlać mleko, dodać cukier, kakao i masło, gotować około 20 minut.
Pod koniec tego czasu dodać mleko w proszku. Utrzymać w stanie lekkiego wrzenia, ciągle mieszając, przez kilka chwil.
2. Przekładać wafle powstałą masą na ciepło.
3. Odczekać, aż masa stężeje i można się zajadać.
Smacznego :)
Przepis nr 114
Do wydruku
6 komentarzy:
a ja uwielbiam takie wafelki, proste czesto jest najlepsiejsze
Zjadłabym takiego wafelka :) Moje niedocukrzenie chyba zaczyna domagać się czegoś słodkiego :)
Oj, ja takie robię często! Szybki i pyszny deser :)
Mniam ;) Najprostsze jest najlepsze. Ja uwielbiam takie wafle. Wiesz jakby nie były pokrojone i jeszcze oblane czekoladą to zawsze można powiedzieć że to niesamowicie elegancki Pischinger :))
A jakbym rozpuściła z tymi składnikami tabliczkę mlecznej czekolady, nie popsułoby to smaku?
czekolada nigdy nie psuje smaku :) spokojnie można dodać :) pozdrawiam
Prześlij komentarz