sobota, 12 września 2009

Wafle przekładane


Powiem prawdę, nie zawsze chce mi się wspinać na wyżyny możliwości, czasami robię coś tak po prostu, tym razem też tak było.

Poszłam na łatwiznę, przepis z opakowania mleka w proszku Łaciate, ale wyszło znakomite.
Jedliśmy je chyba przez dwa dni, ale oczywiście spokojnie udałoby nam się w ciągu jednego dnia ;)
Przekładaliśmy 6 wafli, można mniej i dać więcej masy, ale tak dla nas było w sam raz :)
Polecam szybko i smacznie i słodziutko.

składniki:

  • 6 dużych wafli
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 kostki masła
  • 2-3 łyżki kakao
  • ¾ szklanki mleka w proszku (pełnego)

wykonanie:

1. Do naczynia wlać mleko, dodać cukier, kakao i masło, gotować około 20 minut.
Pod koniec tego czasu dodać mleko w proszku. Utrzymać w stanie lekkiego wrzenia, ciągle mieszając, przez kilka chwil.

2. Przekładać wafle powstałą masą na ciepło.

3. Odczekać, aż masa stężeje i można się zajadać.

Smacznego :)

Przepis nr 114

Do wydruku

6 komentarzy:

viridianka pisze...

a ja uwielbiam takie wafelki, proste czesto jest najlepsiejsze

Szarlotek pisze...

Zjadłabym takiego wafelka :) Moje niedocukrzenie chyba zaczyna domagać się czegoś słodkiego :)

grazyna pisze...

Oj, ja takie robię często! Szybki i pyszny deser :)

Dziwnograj pisze...

Mniam ;) Najprostsze jest najlepsze. Ja uwielbiam takie wafle. Wiesz jakby nie były pokrojone i jeszcze oblane czekoladą to zawsze można powiedzieć że to niesamowicie elegancki Pischinger :))

Anonimowy pisze...

A jakbym rozpuściła z tymi składnikami tabliczkę mlecznej czekolady, nie popsułoby to smaku?

magda k. pisze...

czekolada nigdy nie psuje smaku :) spokojnie można dodać :) pozdrawiam

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin