Przepisów na naleśniki jest mnóstwo i zazwyczaj różnią się między sobą minimalnie, ale te różnice stanowią właśnie o smaku tych naleśników.
Postanowiłam skorzystać tym razem z innego niż zwykle przepisu na naleśniki i wpadł mi w oko ten przepis i nie zawiodłam się, dodatek kremówki spowodował, że naleśniki były wyjątkowo pyszne.
Wyszło nam 6 szt ale na bardzo dużej patelni.
składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 1 i 1/3 szklanki mleka
- 100 ml śmietany kremówki
- 2 jajka
- szczypta soli
- cukier waniliowy lub łyżeczka esencji waniliowej
wykonanie:
1. Mieszamy mąkę, cukier, jajka i część mleka. Następnie dodajemy resztę mleka i śmietanę. Dokładnie rozmieszać trzepaczką i dodać sól i esencję waniliową.
2. Rozgrzewamy patelnię z minimalną ilością oleju, najlepiej wysmarować pędzelkiem.
Smażymy naleśniki, robimy bardzo cieniutkie i smażymy z obu stron łącznie ok 1,5 minuty.
3. Teraz naleśniki smarujemy z tym co lubimy najbardziej. Więc u nas oczywiście była to nutella, a drugą połowę posmarowaliśmy dżemem z dodatkiem serka wiejskiego.
Smakowitości gorąco polecam na śniadanie, albo lekki obiad.
Przepis nr 116
Do wydruku
2 komentarze:
Dodałabym jeszcze do środka banany i już w ogóle byłby odlot, bo nutella i banany to moje ulubione połączenie w naleśnikach :)
wedelko trafne spostrzeżenie :)z bananem pewnie byłyby jeszcze lepsze :)
Prześlij komentarz