wtorek, 15 września 2009

Naleśniki z nutellą


Przepisów na naleśniki jest mnóstwo i zazwyczaj różnią się między sobą minimalnie, ale te różnice stanowią właśnie o smaku tych naleśników.

Postanowiłam skorzystać tym razem z innego niż zwykle przepisu na naleśniki i wpadł mi w oko ten przepis i nie zawiodłam się, dodatek kremówki spowodował, że naleśniki były wyjątkowo pyszne.

Wyszło nam 6 szt ale na bardzo dużej patelni.


składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy lub łyżeczka esencji waniliowej

wykonanie:

1. Mieszamy mąkę, cukier, jajka i część mleka. Następnie dodajemy resztę mleka i śmietanę. Dokładnie rozmieszać trzepaczką i dodać sól i esencję waniliową.

2. Rozgrzewamy patelnię z minimalną ilością oleju, najlepiej wysmarować pędzelkiem.
Smażymy naleśniki, robimy bardzo cieniutkie i smażymy z obu stron łącznie ok 1,5 minuty.

3. Teraz naleśniki smarujemy z tym co lubimy najbardziej. Więc u nas oczywiście była to nutella, a drugą połowę posmarowaliśmy dżemem z dodatkiem serka wiejskiego.

Smakowitości gorąco polecam na śniadanie, albo lekki obiad.

Przepis nr 116

Do wydruku

2 komentarze:

wedelka pisze...

Dodałabym jeszcze do środka banany i już w ogóle byłby odlot, bo nutella i banany to moje ulubione połączenie w naleśnikach :)

magda k. pisze...

wedelko trafne spostrzeżenie :)z bananem pewnie byłyby jeszcze lepsze :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin