Pierwszy raz skusiłam się na danie z kurkami, nie przepadam za grzybami, ale postanowiłam zaryzykować.
Danie to polecam bo kotleciki ziemniaczane z sosem kurkowym bardzo pasują, jednak zmieniłam trochę przepis:
mniejsze ilości (takie jak podaje w przepisie to moje proporcje wystarczy dla 3 osób)
wino do kurek niekonieczne, wręcz odradzam, więc nie podaję w przepisie.
Także tym razem wino tylko w kieliszku do obiadu.
Ogólnie polecam szczególnie te kotleciki mogą być podstawą do smacznego obiadu.
Przepis Magdy Gessler z książki „Kocham gotować”.
składniki:
kotleciki
- 600g ziemniaków
- 15g tłuszczu
- 1 jajko
- 1 cebula
- 25g mąki
- pieprz
- sól
- bułka tarta
- olej do smażenia
- natka pietruszki
składniki:
sos kurkowy
- 300g świeżych kurek
- 2 łyżki gęstej śmietany
- sól
- pieprz
- 1 łyżka musztardy Dijon
- masło do smażenia
- sok z cytryny
wykonanie:
kotleciki
Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w „mundurkach”, studzimy.
W międzyczasie kroimy cebulę na małą kostkę i zarumieniamy na tłuszczu na patelni.
Następnie ziemniaki obieramy z skórki dokładnie gnieciemy i dodajemy do nich jajko, mąkę, cebulę, sól, pieprz wg uznania.
Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Powstałą masę przekładamy na stolnicę i robimy z niej wałeczek o średnicy 4 cm i kroimy go na kawałeczki o szerokości ok 3cm.
Formujemy z kawałków kotleciki i obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na bardzo rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i kotleciki są już gotowe.
Wykonanie:
sos kurkowy
Grzybki czyścimy, dokładnie myjemy, odsączamy na durszlaku, a następnie kroimy na cienkie paseczki, skrapiamy sokiem z połówki cytryny.
Zalewamy grzyby szklanką wody, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem do miękkości u mnie ok 40 minut.
Po tym czasie łączymy z śmietanką, na koniec dodajemy łyżkę musztardy i gotowe.
Smacznego
Przepis nr 101
Do wydruku
7 komentarzy:
Hmm.. no nie przepadam za grzybami wogóle.
Ale przypomniałam sobie,jak jakiś miesiąc temu takim podonym sosikiem tyle,że makronem z kurkami zajadał się mój wujek:P
Pozdrówka.
pysznosci!! ze tez na wyspie nie znajde nigdzie kurek :-(
domownicy byli w stanie spać przy takim zapachu? ja myślałam o upieczeniu ich w nocy, ale wygrała wizja ciepłych bułeczek na śniadanie.
Kotleciki muszą być pyszne. Kurki to jedyne grzyby jakie jadam, więc może sie skuszę:)
pozdrawiam serdecznie
Prawde mowiac to nie robilam jeszcze kotlecikow ziemniaczanych. Musza swietnie smakowac z dodatkiem kurek :))
Olciaky ja też nie przepadam za grzybami no chyba że pieczarki :) ale taki sosik z makaronem to dobry pomysł
cudawianki kurki nie są obowiązkowe :)
Sarenka co do pieczenia bułeczek w nocy to mały spał, ale mąż objadł mnie nawet w nocy, niewytrzymał :)
Kotleciki naprawdę pyszne polecam i pozdrawiam :)
majka polecam, polecam kotleciki są świetne :)
Dlaczego w składnikach nie podano jaj? A mąka? Na pewno 25g a nie 250g ? Czy to nie są błędy?
Jajko jak wynika z dalszej treści jest konieczne, dopisałam już do listy. Z mąką ok gdyby dosypać 250g to można by zrobić z tego zaprawę a nie placki :)
Pozdrawiam
Prześlij komentarz