Spód ciasto kruche lub francuskie, zapiekane z boczkiem, cebulą serem, jajkami.
Placek lotaryński to tradycyjne danie z Lotaryngii - regionu północno-wschodniej Francji. Podawany jest krojony jak tort, głównie w okresie świąt Bożego Narodzenia. (cyt.wikipedia).
Bardzo proste i szybkie danie, na dodatek mało składników, więc jeśli nam się spieszy i mamy ochotę na coś smacznego to polecam zrobić właśnie to danie.
Na pewno będzie u nas gościć częściej, następnym razem może trochę bardziej poeksperymentuję:)
składniki:
- 150g mąki pszennej
- szczypta soli
- 3 jajka
- 70g masła
- 150g chudego wędzonego boczku
- 2 średnie cebule
- żółty ser
- 120-150 ml tłustej śmietany np. 22%
- szczypta gałki muszkatołowej
- pieprz
wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jedno jajko i masło pokrojone na małe kawałeczki.
Wszystkie składniki zagniatamy i robimy kulkę, którą owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1,5-2 godziny.
W czasie gdy ciasto ochładza się w lodówce przygotujemy resztę składników.
Cebulę obieramy cebulę i kroimy w talarki, następnie należy ją zeszklić z odrobiną oleju na patelni.
Cebulę ściągamy z patelni i na tej samej patelni przysmażamy boczek pokrojony na małą kosteczk, oczywiście boczek bez skóry i chrząstek.
Do miski wbijamy pozostałe dwa jajka, rozbijamy widelcem i mieszamy ze śmietaną, przyprawiamy gałkę muszkatołową, solą i pieprzem. Odkładamy
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Wracamy do naszego ciasta.
Piekarnik nagrzać do temperatury 130 stopni.
Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować na ok 3mm, można lekko podsypać mąką.
Formę np. do tarty smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto, jeśli ciasto wystaje ponad brzegi to należy je przyciąć.
Ciasto należy nakłuć widelcem.
Na ciasto wykładamy cebulę, boczek, ser, całość zalewamy masą jajeczną.
Wkładamy do pieca i pieczemy przez ok 20-25 minut, aż masa jajeczno - śmietanowa zacznie się rumienić.
Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!!!!
Przepis nr 105
Do wydruku
8 komentarzy:
mnie tata meczy o taka od jakiegos czasu... bede musiala i ja zrobic ;)
z boczusiem! Mniam, chyba zrobię coś podobnego abyprzełamać mój wewnętrzny mit, że cisto francuskie pasuje tylko do słodkości ;)
Wspaniała :) Cebulka, boczek, ser... Pychotka :)
Fantastyczna propozycja dla mojej połówki :) Zrobię mu taką na powrót, będzie totalne zaskoczenie :)
lubie takie zapiekane dania.
Koniecznie musze kupic forme do tarty
dziękuję dziewczyny i gorąco polecam :) bo to bardzo smaczne i szybkie danie
na pewno, bo na takie wyglada! :-)
Quiche lorraine, to była pierwsza quiche jaką miałam okazję spróbować w czasie mojego pierwszego pobytu w ojczyźnie Voltaire'a. Bardzo miło mi się kojarzy i nadal bardzo ja lubię, choć zdecydowanie zbyt rzadko robię :) Eh... ten koszmarny brak czasu :(
Pozdrawiam :)
Prześlij komentarz