sobota, 29 sierpnia 2009

Quiche lorraine


Spód ciasto kruche lub francuskie, zapiekane z boczkiem, cebulą serem, jajkami.
Placek lotaryński to tradycyjne danie z Lotaryngii - regionu północno-wschodniej Francji. Podawany jest krojony jak tort, głównie w okresie świąt Bożego Narodzenia. (cyt.wikipedia).

Bardzo proste i szybkie danie, na dodatek mało składników, więc jeśli nam się spieszy i mamy ochotę na coś smacznego to polecam zrobić właśnie to danie.

Na pewno będzie u nas gościć częściej, następnym razem może trochę bardziej poeksperymentuję:)

składniki:

  • 150g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 70g masła
  • 150g chudego wędzonego boczku
  • 2 średnie cebule
  • żółty ser
  • 120-150 ml tłustej śmietany np. 22%
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz



wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jedno jajko i masło pokrojone na małe kawałeczki.
Wszystkie składniki zagniatamy i robimy kulkę, którą owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1,5-2 godziny.

W czasie gdy ciasto ochładza się w lodówce przygotujemy resztę składników.
Cebulę obieramy cebulę i kroimy w talarki, następnie należy ją zeszklić z odrobiną oleju na patelni.
Cebulę ściągamy z patelni i na tej samej patelni przysmażamy boczek pokrojony na małą kosteczk, oczywiście boczek bez skóry i chrząstek.

Do miski wbijamy pozostałe dwa jajka, rozbijamy widelcem i mieszamy ze śmietaną, przyprawiamy gałkę muszkatołową, solą i pieprzem. Odkładamy

Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Wracamy do naszego ciasta.
Piekarnik nagrzać do temperatury 130 stopni.

Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować na ok 3mm, można lekko podsypać mąką.
Formę np. do tarty smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto, jeśli ciasto wystaje ponad brzegi to należy je przyciąć.
Ciasto należy nakłuć widelcem.

Na ciasto wykładamy cebulę, boczek, ser, całość zalewamy masą jajeczną.

Wkładamy do pieca i pieczemy przez ok 20-25 minut, aż masa jajeczno - śmietanowa zacznie się rumienić.
Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smacznego!!!!

Przepis nr 105

Do wydruku

8 komentarzy:

viridianka pisze...

mnie tata meczy o taka od jakiegos czasu... bede musiala i ja zrobic ;)

Paulina pisze...

z boczusiem! Mniam, chyba zrobię coś podobnego abyprzełamać mój wewnętrzny mit, że cisto francuskie pasuje tylko do słodkości ;)

kasiaaaa24 pisze...

Wspaniała :) Cebulka, boczek, ser... Pychotka :)

szarlotek pisze...

Fantastyczna propozycja dla mojej połówki :) Zrobię mu taką na powrót, będzie totalne zaskoczenie :)

emma001 pisze...

lubie takie zapiekane dania.
Koniecznie musze kupic forme do tarty

magda k. pisze...

dziękuję dziewczyny i gorąco polecam :) bo to bardzo smaczne i szybkie danie

cudawianki pisze...

na pewno, bo na takie wyglada! :-)

Unknown pisze...

Quiche lorraine, to była pierwsza quiche jaką miałam okazję spróbować w czasie mojego pierwszego pobytu w ojczyźnie Voltaire'a. Bardzo miło mi się kojarzy i nadal bardzo ja lubię, choć zdecydowanie zbyt rzadko robię :) Eh... ten koszmarny brak czasu :(

Pozdrawiam :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin