środa, 5 sierpnia 2009

Medaliony w sosie Camembert



Pomysł na dzisiejszy obiad znalazłam Tutaj
Jest to bardzo szybkie danie, jeśli mięso nie jest zamrożone to przygotowanie zajmuje kilkanaście minut.

Sos dosyć oryginalny, ale bardzo smaczny.
Podałam z ziemniakami w mundurkach i bardzo nam smakowało.

składniki:

  • ok 400g schabu bez kości
  • 15g masła
  • 45ml koniaku (u mnie była brendy)
  • 100ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • ½ serka Camembert


wykonanie:

Mięso pokroić na plasterki i lekko rozbić.
Na patelni rozpuścić masło i kotlety smażyć przez ok 6 min do zarumienienia z obu stron.
Upieczone kotleciki odkładamy na talerz jeśli nie chcemy żeby się ochłodziły, można włożyć do rozgrzanego pieca, mnie wykonanie sosu nie zajęło dużo czasu, więc kotlety nie zdążyły wystygnąć.

Przygotowanie sosu.

Na patelnię na której smażyły się kotlety wlewamy koniak/brendy i mieszamy z pozostałym masłem, dodać śmietankę, musztardę i zioła prowansalskie. Doprawić solą i pieprzem i poznownie wymieszać, ser pokroić na maleńkie kawałeczki i również wrzucić do sosu, mieszać jeszcze parę minut, aż składniki się wymieszają.

Medaliony podajemy polane obficie sosem Camembert, wspaniale pasują do tego ziemniaki.

Polecam

Przepis nr 87

Do wydruku

3 komentarze:

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

ten alkohol jest intrygujacy :)

magda k. pisze...

wiem, wiem mnie też zaintrygował :)

kasiaaaa24 pisze...

Bardzo ciekawe składniki. No i ten koniak... Brzmi bardzo intrygująco :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin