Danie podobnie jak wiele innych powstało z ochoty na coś smacznego i braku wielu składników w lodówce.
Godzina była już późna więc trzeba było wytężyć umysł i zrobić coś z tego co było :)
Po części pomysł zainspirowany tym przepisem
I nawet wyszło smacznie i szybciutko.
składniki:
ciasto:
- 300g mąki pszennej
- 100g i masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
- sól, pieprz
farsz:
- 2 puszki tuńczyka
- 1-2 cebule
- 1/3 szkl ketchupu
- bazylia
- 2/3 puszki kukurydzy
- 3 jajka
- sól
- pieprz
- żółty ser (opcjonalnie)
dodatkowo: tłuszcz do wysmarowania blaszki
wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść uformować w kulkę i odłożyć do lodówki do schłodzenia.
Tuńczyk wyłożyć z puszek na durszlak i odsączyć.
Jajka ugotować na twardo, a następnie pokroić na małe kawałki.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na małej ilości oleju.
Do zeszklonej cebuli dorzucić odsączonego tuńczyka, ketchup, kukurydzę, jajka i przyprawy.
Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć na wysmarowaną blaszkę do tarty.
Ciasto należy nakłóc widelcem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni i podpiec ciasto 10 minut.
Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz, ewentualne starty ser i włożyć do piekarnika na kolejne 20-25 minut.
Tarta już gotowa smacznego !!!
Przepis nr 88
Do wydruku
2 komentarze:
pysznie kolorowo wygląda
zaciekawił mnie ten tuńczyk w tarcie :-)
O, fajny i prosty przepisik! Uwielbiam dania z tuńczykiem:))
Prześlij komentarz