czwartek, 13 sierpnia 2009

Knedle z gulaszem wieprzowym


Nie wiem skąd dopadła mnie dzika ochota na knedliki, przypomniałam sobie ich smak sprzed kilku lat i wszystkie wspomnienia z tym związane. Rozmarzyłam się … :)
Ochota była ogromna, ale czasu mało i tu poratował mnie przepis Karolki
na Saskie knedle z boczkiem, może nie wyglądają tak efektownie, jak knedle które jadłam, ale gwarantuję, że smakiem w ogóle nie odbiegają, a ośmieliłabym się napisać, że są lepsze jak te które pamiętam :)

To jest przepis na proste do zrobienia knedle, najwięcej czasu zajmuje zrobienie gulaszu, ale wart trochę poczekać.


składniki:

knedle:

  • 600-800g ziemniaków
  • 70-100g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 50g masła
  • 2-3 kromki chleba tostowego
  • 2 jajka
  • 150g mąki
  • sól
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • mąka ziemniaczana

składniki:

gulasz

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego
  • 2 cebule
  • ½ łyżeczki kminku mielonego
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki czerwonej papryki
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • pieprz
  • sól
  • 100 ml soku pomidorowego
  • 1 łyżeczka mąki


wykonanie:
knedle:


Ziemniaki gotować przez 20 minut, przecisnąć przez praskę i zostawić do wystygnięcia

Boczek i cebulę pokroić w małą kostkę i przysmażyć na patelni.

Chleb również kroimy w niedużą kosteczkę i smażymy na maśle do zarumienienia.

Łączymy razem:
ziemniaki,
chleb,
boczek,
cebulę,
wbijamy jajka,
dosypujemy mąkę
przyprawiamy solą i gałką muszkatołową

Wszystko razem porządnie wymieszać rękami. Teraz mokrymi rękami (to naprawdę ułatwia sprawę) formujemy kulki, które obtaczamy w mące ziemniaczanej.

Gdy już wszystkie knedle mamy uformowane, wrzucamy je do gotującej się wody i gotujemy ok 15 minut.

wykonanie:
gulasz:


Mięso pokroić na większą kostkę i smażyć na odrobinie oleju, smażyć aż mięso zacznie się rumienić.
Następnie do mięsa dorzucamy pokrojoną na dużą kostkę cebulę i pozwalamy jej się zeszklić.

Teraz zalewamy całość wodą tak żeby przykryła mięso.
Dusimy przez 20 minut, po tym czasie dorzucamy wszystkie przyprawy dolewamy również sok pomidorowy, mieszamy i gotujemy na małym ogniu.

Gulasz jest dobry gdy mięso jest miękkie co zajmuje przynajmniej 0,5 godziny.
Dlatego wart go zrobić trochę wcześniej :)
Gdy mięso już jest dobre, rozpuszczamy mąkę w odrobinie wody i wlewamy do gulaszu, całość mieszamy, gotujemy jeszcze parę minut i już gotowe

Knedle są naprawdę sycące i oczywiście zostało nam kilka na następny dzień i muszę przyznać, że następnego dnia były równie smaczne :)

Zrobiliśmy z nich mniejsze kawałki i przysmażyliśmy na patelni, zmieszaliśmy z pozostałym gulaszem i znów zajadaliśmy się pysznościami

Polecam

Przepis nr 92

Do wydruku

3 komentarze:

Dziwnograj pisze...

Nie jadam czerwonego mięsa więc chyba się nie skuszę ale np z kurczakiem albo gulaszem sojowym mogło by być smaczne ;)
Nigdy nie jadłam knedli na słono :) Zawsze z truskawkami czy śliwką.

majka pisze...

Pyszne danie. Narobilas mi apetytu i co ja teraz poczne? Moge wpasc na obiad? :))

magda k. pisze...

Dziwnograj ja tam też wolę mięso kurczaka, ale rodzina domaga się i innego mięsa, ale z kurczakiem albo soją napewno będzie smakować.

majka oczywiście następnym razem serdecznie zapraszam :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin