Nie wiem skąd dopadła mnie dzika ochota na knedliki, przypomniałam sobie ich smak sprzed kilku lat i wszystkie wspomnienia z tym związane. Rozmarzyłam się … :)
Ochota była ogromna, ale czasu mało i tu poratował mnie przepis Karolki
na Saskie knedle z boczkiem, może nie wyglądają tak efektownie, jak knedle które jadłam, ale gwarantuję, że smakiem w ogóle nie odbiegają, a ośmieliłabym się napisać, że są lepsze jak te które pamiętam :)
To jest przepis na proste do zrobienia knedle, najwięcej czasu zajmuje zrobienie gulaszu, ale wart trochę poczekać.
składniki:
knedle:
- 600-800g ziemniaków
- 70-100g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 50g masła
- 2-3 kromki chleba tostowego
- 2 jajka
- 150g mąki
- sól
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- mąka ziemniaczana
składniki:
gulasz
- 0,5 kg mięsa wieprzowego
- 2 cebule
- ½ łyżeczki kminku mielonego
- ½ łyżeczki majeranku
- ½ łyżeczki czerwonej papryki
- ziele angielskie
- listek laurowy
- pieprz
- sól
- 100 ml soku pomidorowego
- 1 łyżeczka mąki
wykonanie:
knedle:
Ziemniaki gotować przez 20 minut, przecisnąć przez praskę i zostawić do wystygnięcia
Boczek i cebulę pokroić w małą kostkę i przysmażyć na patelni.
Chleb również kroimy w niedużą kosteczkę i smażymy na maśle do zarumienienia.
Łączymy razem:
ziemniaki,
chleb,
boczek,
cebulę,
wbijamy jajka,
dosypujemy mąkę
przyprawiamy solą i gałką muszkatołową
Wszystko razem porządnie wymieszać rękami. Teraz mokrymi rękami (to naprawdę ułatwia sprawę) formujemy kulki, które obtaczamy w mące ziemniaczanej.
Gdy już wszystkie knedle mamy uformowane, wrzucamy je do gotującej się wody i gotujemy ok 15 minut.
wykonanie:
gulasz:
Mięso pokroić na większą kostkę i smażyć na odrobinie oleju, smażyć aż mięso zacznie się rumienić.
Następnie do mięsa dorzucamy pokrojoną na dużą kostkę cebulę i pozwalamy jej się zeszklić.
Teraz zalewamy całość wodą tak żeby przykryła mięso.
Dusimy przez 20 minut, po tym czasie dorzucamy wszystkie przyprawy dolewamy również sok pomidorowy, mieszamy i gotujemy na małym ogniu.
Gulasz jest dobry gdy mięso jest miękkie co zajmuje przynajmniej 0,5 godziny.
Dlatego wart go zrobić trochę wcześniej :)
Gdy mięso już jest dobre, rozpuszczamy mąkę w odrobinie wody i wlewamy do gulaszu, całość mieszamy, gotujemy jeszcze parę minut i już gotowe
Knedle są naprawdę sycące i oczywiście zostało nam kilka na następny dzień i muszę przyznać, że następnego dnia były równie smaczne :)
Zrobiliśmy z nich mniejsze kawałki i przysmażyliśmy na patelni, zmieszaliśmy z pozostałym gulaszem i znów zajadaliśmy się pysznościami
Polecam
Przepis nr 92
Do wydruku
3 komentarze:
Nie jadam czerwonego mięsa więc chyba się nie skuszę ale np z kurczakiem albo gulaszem sojowym mogło by być smaczne ;)
Nigdy nie jadłam knedli na słono :) Zawsze z truskawkami czy śliwką.
Pyszne danie. Narobilas mi apetytu i co ja teraz poczne? Moge wpasc na obiad? :))
Dziwnograj ja tam też wolę mięso kurczaka, ale rodzina domaga się i innego mięsa, ale z kurczakiem albo soją napewno będzie smakować.
majka oczywiście następnym razem serdecznie zapraszam :)
Prześlij komentarz