środa, 12 sierpnia 2009

Lasagne z cukinią i pomidorami


Uwielbiamy makarony więc po raz kolejny zrobiłam lasagne, tym razem trochę inaczej.
Lasagne była już tutaj, ale tym razem wykorzystałam przepyszne dojrzałe pomidory i lubianą przeze mnie cukinię.

Danie do dietetycznych nie należy, ale za to do tych wyjątkowo pysznych :)
Ostatnio gdy podawałam lasagne pieczoną w naczyniu żaroodpornym troszkę rozpływała się na talerzu, tym razem zamierzaliśmy jeść na działce, więc upiekłam lasagne w metalowych jednorazowych foremkach i było bardzo wygodnie i mało zmywania :)


składniki:
  • 3 foremki na lasagne (niekoniecznie)
  • 9 płatków makaronu do lasagne


Sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • przyprawy (sól, pieprz)

nadzienie:

  • 0,5 kg mięsa mielonego dobrej jakości
  • 3 dojrzałe duże pomidory
  • 2 małe cukinie
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano

i jeszcze:

masło do wysmarowania foremek
ser żółty


wykonanie:

Makaron robimy zawsze tak samo :
Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie przez 3-4 min. aby makaron troszkę zmiękł. Trzeba uważać, żeby płaty się nie posklejały. Wyjmujemy je na talerze. Rozkładamy płaty osobno, aby się nie posklejały.

Mięso mielone wrzucamy na patelnie i smażymy, aż zacznie się porządnie rumienić. Na chwilkę odkładamy.

Cebulę, pomidor i cukinie kroimy na kostkę, może być duża kostka wg uznania.
Następnie wszystko wrzucamy na patelnie z odrobiną oleju i przesmażamy często mieszając.
Wciskamy przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano.
Smażymy ok 15 minut, aż pomidory zaczną się rozpadać.
Do naszych warzyw dorzucamy mięso mielone i wszystko razem przesmażamy jeszcze chwilkę.
Nadzienie gotowe

Sos beszamelowy robię tak :


do rondelka wkładamy masło i roztapiamy je na małym gazie. Na tłuszcz wsypujemy mąkę i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Wlewamy część mleka i energicznie mieszamy trzepaczką (lub mikserem). Gdy sos zacznie gęstnieć wlewamy kolejną część mleka i czynność powtarzamy. Dodajemy przyprawy do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Wtedy zdejmujemy go z ognia.


Foremki metalowe wysmarować masłem.

Kolejno do foremek wkładamy:

makaron
sos beszamelowy
nadzienie
odrobinę starego żółtego sera

i tak 3 razy na górze powinien znaleźć się żółty ser.

Foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20 min.
Sprawdzamy po 20 minutach ser powinien się lekko rumienić wtedy lasagne jest gotowa.

Przepis podobny do poprzedniej lasagne, ale z użyciem świeżych pomidorów i cukinii , jego smak jest jeszcze lepszy, chociaż zimą nie pogardzę pomidorami z puszki :)


Przepis nr 91

Do wydruku

6 komentarzy:

grazyna pisze...

Pyszna taka lazania! mięso mięso, cukinia pomidory, cebula! pasują mi takie smaki:)

aga-aa pisze...

bardzo fajny pomysł z tymi foremkami, taki na raz (zrobić) dwa (zjeść) trzy (wyrzucić foremki):)

szarlotek pisze...

Moja sąsiadka zawsze podrzuca mi lazankę w takich foremkach :) Na Twoją ,też mogłabym się załapać ale jutro bo dzisiaj jestem najedzona i mogę tylko podziwiać :)

magda k. pisze...

grażynko polecam :)

aga-aa faktycznie może to nie Francja elegancja jak mówi mój synek, ale za to jak wygodnie :)

szarlotek chciałabym taką sąsiadkę :)
zapraszam następnym razem :)

majka pisze...

Uwielbiam lazanie. Z dodatkiem cukinii musi byc pyszna. Swietny pomysl te foremki :))

magda k. pisze...

majko :) dziękuję bardzo

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin