Uwielbiamy makarony więc po raz kolejny zrobiłam lasagne, tym razem trochę inaczej.
Lasagne była już tutaj, ale tym razem wykorzystałam przepyszne dojrzałe pomidory i lubianą przeze mnie cukinię.
Danie do dietetycznych nie należy, ale za to do tych wyjątkowo pysznych :)
Ostatnio gdy podawałam lasagne pieczoną w naczyniu żaroodpornym troszkę rozpływała się na talerzu, tym razem zamierzaliśmy jeść na działce, więc upiekłam lasagne w metalowych jednorazowych foremkach i było bardzo wygodnie i mało zmywania :)
składniki:
- 3 foremki na lasagne (niekoniecznie)
- 9 płatków makaronu do lasagne
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- przyprawy (sól, pieprz)
nadzienie:
- 0,5 kg mięsa mielonego dobrej jakości
- 3 dojrzałe duże pomidory
- 2 małe cukinie
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- bazylia
- oregano
i jeszcze:
masło do wysmarowania foremek
ser żółty
wykonanie:
Makaron robimy zawsze tak samo :
Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie przez 3-4 min. aby makaron troszkę zmiękł. Trzeba uważać, żeby płaty się nie posklejały. Wyjmujemy je na talerze. Rozkładamy płaty osobno, aby się nie posklejały.
Mięso mielone wrzucamy na patelnie i smażymy, aż zacznie się porządnie rumienić. Na chwilkę odkładamy.
Cebulę, pomidor i cukinie kroimy na kostkę, może być duża kostka wg uznania.
Następnie wszystko wrzucamy na patelnie z odrobiną oleju i przesmażamy często mieszając.
Wciskamy przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano.
Smażymy ok 15 minut, aż pomidory zaczną się rozpadać.
Do naszych warzyw dorzucamy mięso mielone i wszystko razem przesmażamy jeszcze chwilkę.
Nadzienie gotowe
Sos beszamelowy robię tak :
do rondelka wkładamy masło i roztapiamy je na małym gazie. Na tłuszcz wsypujemy mąkę i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Wlewamy część mleka i energicznie mieszamy trzepaczką (lub mikserem). Gdy sos zacznie gęstnieć wlewamy kolejną część mleka i czynność powtarzamy. Dodajemy przyprawy do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Wtedy zdejmujemy go z ognia.
Foremki metalowe wysmarować masłem.
Kolejno do foremek wkładamy:
makaron
sos beszamelowy
nadzienie
odrobinę starego żółtego sera
i tak 3 razy na górze powinien znaleźć się żółty ser.
Foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20 min.
Sprawdzamy po 20 minutach ser powinien się lekko rumienić wtedy lasagne jest gotowa.
Przepis podobny do poprzedniej lasagne, ale z użyciem świeżych pomidorów i cukinii , jego smak jest jeszcze lepszy, chociaż zimą nie pogardzę pomidorami z puszki :)
Przepis nr 91
Do wydruku
6 komentarzy:
Pyszna taka lazania! mięso mięso, cukinia pomidory, cebula! pasują mi takie smaki:)
bardzo fajny pomysł z tymi foremkami, taki na raz (zrobić) dwa (zjeść) trzy (wyrzucić foremki):)
Moja sąsiadka zawsze podrzuca mi lazankę w takich foremkach :) Na Twoją ,też mogłabym się załapać ale jutro bo dzisiaj jestem najedzona i mogę tylko podziwiać :)
grażynko polecam :)
aga-aa faktycznie może to nie Francja elegancja jak mówi mój synek, ale za to jak wygodnie :)
szarlotek chciałabym taką sąsiadkę :)
zapraszam następnym razem :)
Uwielbiam lazanie. Z dodatkiem cukinii musi byc pyszna. Swietny pomysl te foremki :))
majko :) dziękuję bardzo
Prześlij komentarz