poniedziałek, 20 lipca 2009

Scones z musli


Niedzielny poranek przywitał nas deszczem i tylko 14 stopni na dworze, po upałach, które jeszcze wczoraj wywoływały ochotę tylko na lody, przyszła ochota na coś konkretnego.
Więc w poszukiwaniu szybkiego, smacznego przepisu na bułeczki śniadaniowe, jak zawsze nie zawiodłam się i znalazłam coś cudownego na blogu Dorotus76
Pyszne bułeczki, malutkie delikatnie pachnące cynamonem.
Wspaniale smakowały nam z masłem i dżemem z pomarańczy.


Wychodzi ok 15-16 scones trudno się teraz doliczyć, bo większość już zjedzona :)

składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej (ok 360g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczka cynamonu ( w org 1 łyżeczka)
  • 1 łyżka cukru
  • 30g miękkiego masła
  • ½ szklanki granole, albo innych podpieczonych musli (ok 65g)
  • ¼ szkl miodu (90g)
  • ¾ szklanki mleka (180ml)

wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

Wszystkie składniki należy zagnieść.
Stolnice wysypać mąką i rozwałkować ciasto na grubość ok 2 cm.
Następnie foremką do ciasta, albo szklanką o cienkich brzegach wycinamy scones.

Wycięte bułeczki układać na wysypanej mąką blaszce w niedużych odstępach i piec w 200 stopniach przez ok 15 minut.

Najlepiej smakowały takie jeszcze lekko ciepłe, gdzie masełko lekko roztapiało się na bułeczce. Mniam

Polecam

Przepis nr 78



Do wydruku

3 komentarze:

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

nie a co liczyć trza jeść ;)
mniami, ciepłe ze świeżym masełkiem hmmmm marzenie

_slayer pisze...

oj tak, było smakowicie :)

magda k. pisze...

dziękuję :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin