Znowu skusiłam się na słodkości, ale nie byle jakie :)
Zainspirowana Roladą Tiramisu Dorotus76, postanowiłam zrobić coś podobnego.
Przepis na biszkopt cytuję za Dorotką, natomiast nadzienie zrobiłam pod moją rodzinkę, a szczególnie pod męża, który nie lubi kawowych akcentów w deserach.
Na gorące dni deser ten jest idealny, ponieważ ciasto piecze się tylko 8 min, więc nie zdążymy nawet zgrzać się w kuchni.
składniki na biszkopt:
- 3 duże jajka – ja dałam 4 bo miałam malutkie
- 2 łyżki cukru
- 3,5 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżki gorącej wody z esencją waniliową
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
składniki na masę śmietanowo-jagodową:
350 ml śmietany kremówki
30dkg jagód
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
wykonanie biszkoptu:
Biała ubić na sztywną pianę, dosypać cukier i dalej miksować. Następnie wrzucić żółtka i jeszcze chwilkę miksować. W innej misce połączyć mąki i proszek do pieczenia. Mąki połączyć z zmiksowanymi składnikami, dodać wodę z esencją waniliową i wszystko delikatnie wymieszać teraz już za pomocą łyżki.
Blachę 28-34 cm, albo nawet ciut większą (tak było u mnie) wyłożyć papierem do pieczenia.
Całą masę biszkoptową wylać na blachę, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, na ok 8 minut.
Teraz opisana przez Dorotę sztuczka z zwijaniem rolady.
Lnianą ściereczkę wysypać cukrem waniliowym (dałam też trochę brązowego cukru).
Na ścierkę wyłożyć gorącą roladę wierzchem na ściereczkę i szybko ściągnąć papier do pieczenia.
Następnie zwinąć razem ze ściereczką i odstawić do ostygnięcia. Należy to zrobić bardzo szybko bo ciasto może popękać.
wykonanie masy śmietanowo-jagodowej:
Śmietanę z cukrem ubić na sztywno.
Jagody lekko zgniotłam. Wszystko razem połączyć i chwilkę zmiksować.
Do tak powstałej masy dorzuciłam trochę żelatyny, żeby masa mogła zesztywnieć i włożyłam na trochę do lodówki.
Teraz finał.
Rozwijamy roladę i smarujemy ja kremem. Ponownie zwijamy i wkładamy do lodówki na parę godzin.
Już po dwóch godzinach zajadaliśmy się roladą.
Ciasto należy przechowywać w lodówce.
Życzę smacznego :)
Przepis nr 72
Ciasto bierze udział w akcji:
Do wydruku
5 komentarzy:
Ale pyszności! Uwielbiam takie letnie rolady - przygotowuje się b. krótko, a smakują świetnie ;)!
Nie ma to jak letnia rolada z jagodami. Pysznosci :)
Wygląda przepysznie. Uwielbiam rolady bo sa takie lekkie. Jadłam już rózne ale jagodowej jeszcze nie. Musze takze zrobic w tym sezonie ;)
ŁAŁ!:)
Apetycznie wygląda twoje dzieło... Zrobiłam kilka dni temu podobną z dodatkiem jogurtu. Widzę, że nie tylko ja przepadam za pysznościami z borówek. Zawsze latem robię z nich przetwory, by podczas przygnębienia, jak choćby z widoku śniegu w kwietniu, uspokoić się nieco.
Prześlij komentarz