Uwielbiam dania z fasoli, dla mnie wystarczy nawet taka biała fasola z wody z odrobiną masła i bułki tartej i już pełnia szczęścia. Tym razem postawiłam na fasolkę w sosie pomidorowym z boczkiem i kiełbasą, która od zawsze znana jest mi pod nazwą Fasolka po bretońsku.
Danie bardzo proste do zrobienia, zajmuje trochę czasu, bo fasolę trzeba moczyć i dosyć długo gotować, ale w tym czasie mamy wolne.
składniki:
- 50-60 dkg fasoli Jaś (ja kupuję taką której nie trzeba już moczyć)
- 20 dkg boczku wędzonego
- 2 kiełbaski ok 30dkg
- koncentrat pomidorowy uwielbiam dałam prawie cały duży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 ząbek czosnku
- sól pieprz do smaku
- przyprawa do zup i trochę sosu sojowego
wykonanie:
Jeśli macie fasolę, którą należy zamoczyć, najlepiej zamoczyć ja na noc.
Następnego dnia należy fasolę ugotować i tu słyszałam różne opinie, jedni gotują w tej wodzie w której moczyła się fasola, inni odlewają tą wodę zalewają czystą i dopiero wtedy gotują, sama nie wiem który sposób jest dobry – może Wy wiecie ?
Więc gotujemy fasolę do miękkości, zajmuje to trochę czasu, ale w tym czasie kroimy boczek i kiełbasę.
Boczek z kiełbasą podsmażam na patelni, aż będą wg nas wystarczające podpieczone.
Jeśli fasolka jest już dobra przekładam ją do dużej miski i przyprawiam majerankiem.
Dokładamy usmażone produkty, koncentrat pomidorowy, cukier, wciskamy jeden ząbek czosnku i przyprawiamy do smaku.
Całość porządnie wymieszać i smacznie się zajadać.
Smacznego
Przepis nr 71
Do wydruku
4 komentarze:
Jako dziecko niestety fasolki po bretonsku baaardzo nie lubilam; musze sprobowac kiedys ponownie, by przypomniec sobie jej smak ;)
A co do zmieniania wody, to faktycznie jest to chyba dosyc 'osobista' kwestia; zmiana wody powoduje podobno mniejsze 'problemy' trawienne ;) Jednoczesnie ta woda z moczenia ma w sobie sporo mikroelementow, wiec tez jest cenna (to tak jak woda z moczenia kielkow np.).
Pozdrawiam serdecznie!
PS. Fajne zdjecie w profilu :)
dzięki za wyjąsnienie kwestii wody, właśnie tak podejrzewałam :) będe jednak wylewać :)
PS. dzięki
Ja tez wylewam ;)
Mniam, uwielbiam fasolkę po bretońsku :D!
Prześlij komentarz