czwartek, 9 lipca 2009

Rolada jagodowa


Znowu skusiłam się na słodkości, ale nie byle jakie :)
Zainspirowana Roladą Tiramisu Dorotus76, postanowiłam zrobić coś podobnego.
Przepis na biszkopt cytuję za Dorotką, natomiast nadzienie zrobiłam pod moją rodzinkę, a szczególnie pod męża, który nie lubi kawowych akcentów w deserach.
Na gorące dni deser ten jest idealny, ponieważ ciasto piecze się tylko 8 min, więc nie zdążymy nawet zgrzać się w kuchni.


składniki na biszkopt:

  • 3 duże jajka – ja dałam 4 bo miałam malutkie
  • 2 łyżki cukru
  • 3,5 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki gorącej wody z esencją waniliową
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia


składniki na masę śmietanowo-jagodową:

350 ml śmietany kremówki
30dkg jagód
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny


wykonanie biszkoptu:

Biała ubić na sztywną pianę, dosypać cukier i dalej miksować. Następnie wrzucić żółtka i jeszcze chwilkę miksować. W innej misce połączyć mąki i proszek do pieczenia. Mąki połączyć z zmiksowanymi składnikami, dodać wodę z esencją waniliową i wszystko delikatnie wymieszać teraz już za pomocą łyżki.

Blachę 28-34 cm, albo nawet ciut większą (tak było u mnie) wyłożyć papierem do pieczenia.
Całą masę biszkoptową wylać na blachę, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, na ok 8 minut.

Teraz opisana przez Dorotę sztuczka z zwijaniem rolady.
Lnianą ściereczkę wysypać cukrem waniliowym (dałam też trochę brązowego cukru).
Na ścierkę wyłożyć gorącą roladę wierzchem na ściereczkę i szybko ściągnąć papier do pieczenia.
Następnie zwinąć razem ze ściereczką i odstawić do ostygnięcia. Należy to zrobić bardzo szybko bo ciasto może popękać.

wykonanie masy śmietanowo-jagodowej:

Śmietanę z cukrem ubić na sztywno.
Jagody lekko zgniotłam. Wszystko razem połączyć i chwilkę zmiksować.
Do tak powstałej masy dorzuciłam trochę żelatyny, żeby masa mogła zesztywnieć i włożyłam na trochę do lodówki.

Teraz finał.
Rozwijamy roladę i smarujemy ja kremem. Ponownie zwijamy i wkładamy do lodówki na parę godzin.
Już po dwóch godzinach zajadaliśmy się roladą.
Ciasto należy przechowywać w lodówce.

Życzę smacznego :)

Przepis nr 72



Ciasto bierze udział w akcji:


Jagodowo nam!


Do wydruku

5 komentarzy:

olalala pisze...

Ale pyszności! Uwielbiam takie letnie rolady - przygotowuje się b. krótko, a smakują świetnie ;)!

majka pisze...

Nie ma to jak letnia rolada z jagodami. Pysznosci :)

emma001 pisze...

Wygląda przepysznie. Uwielbiam rolady bo sa takie lekkie. Jadłam już rózne ale jagodowej jeszcze nie. Musze takze zrobic w tym sezonie ;)

Olciaky pisze...

ŁAŁ!:)

Weronika pisze...

Apetycznie wygląda twoje dzieło... Zrobiłam kilka dni temu podobną z dodatkiem jogurtu. Widzę, że nie tylko ja przepadam za pysznościami z borówek. Zawsze latem robię z nich przetwory, by podczas przygnębienia, jak choćby z widoku śniegu w kwietniu, uspokoić się nieco.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin