sobota, 9 maja 2009

Muffinki gruszkowo - imbirowe



Babeczki przeznaczone na niedzielne śniadanie, ale że najlepsze są lekko ciepłe,
to już dziś wieczorem kilka zniknęło.
Gruszka w cieście z posmakiem imbiru to coś co moje chłopaki lubią najbardziej.
Z lekko nieśmiałością :) zmieniam coś w przepisie mistrzyni, jednak dla mnie podane ilości cukru są zbyt duże i dałam mniej.
Przepis na te muffinki pochodzi z 'Nigella Ekspresowo'.

składniki:

  • 250g mąki (dałam pszenną)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g drobnego cukru
  • 75g brązowego cukru trzcinowego i po ½ łyżeczki do posypania każdej muffinki
  • (pominęłam te 75g brązowego cukru dla mnie za dużo)
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 140 ml kwaśnej śmietany
  • 125ml oleju roślinnego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 jajka
  • 1-2 gruszki ok 300g (obrane i pozbawione gniazda, pokrojone w 0,5 cm kostkę)

W pierwszej kolejności rozgrzać piekarnik do 200stopni i przygotować foremkę wraz z papilotkami.
Zmieszać mąkę i proszek do pieczenia, drobny cukier, 75g cukru trzcinowego i mielony imbir.
Teraz w innym pojemniku należy połączyć płynne produkty, czyli kwaśna śmietana, olej, miód oraz jajka, następnie zmieszać z sypkimi składnikami.
Na koniec dodać pokrojoną gruszkę, wymieszać i nałożyć do foremek.
Posypać muffinki cukrem trzcinowym i piec 20 minut.
Wystudzić na kratce. Najlepsze lekko ciepłe

Smacznego śniadania

Przepis nr 40



Danie przygotowane w ramach akcji
Majowe sniadanie

Do wydruku

5 komentarzy:

Nette7 pisze...

..ale wyrosły :)

pinkcake pisze...

Świetne połączenie smaków! Dla mnie też Nigella jest za słodka. Pozdrawiam serdecznie:)

magda k. pisze...

dziękuje bardzo, faktycznie wyrosły, a do zdjęcia wybrałam już te bardziej foremne :)
powiem Wam, że bez tych 75g cukru muffinki i tak są wystarczająco słodkie

kasiaaaa24 pisze...

Brzmi bardzo, bardzo smakowicie :) I super wyglądają :)

sonieczka pisze...

Wczoraj piekłam muffinki, uwielbiam połączenie gruszek z imbirem, a że miałam dużo świeżego, więc trochę go starłam. Smak może nie jest tak intensywny jak przy sproszkowanym imbirze, ale czuć tą nutę. Naprawdę są pyszne.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin