czwartek, 2 kwietnia 2009

Sernik Londyński



Sernik lodyński z przepisu Nigelli.
Przepis z strony Moje Wypieki.
Jest to pierwszy sernik, który udał mi się tak na 100% .
Bardzo smaczny no i łatwo go zrobić.

Składniki:


na spód:

  • 150 gr herbatników (użyłam czekoladowych)
  • 75 gr masła roztopionego

na masę serową:

  • 600 g kremowego twarożku (może być 3-krotnie mielony)
  • 150 g cukru pudru
  • 3 duże jajka
  • 3 duże żółtka jajek
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można dać cukier waniliowy)
  • 1,5 łyżki soku z cytryny

polewa:

  • 145 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii (może być kilka kropel aromatu waniliowego)

Przygotowanie:

Zmielić (lub rozgnieść) ciasteczka na okruchy, dodać masło i wyrobić. Wyłożyć ciasteczkową masą spód formy (o średnicy 20 cm), przyciskając palcami lub łyżką. Schłodzić formę w lodówce, do momentu przygotowania masy serowej.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Ubić serek aż stanie się gładki, dodać cukier. Wbijać jajka i żółtka jajek, dodać wanilię i sok z cytryny.

Sernik należy piec w kąpieli wodnej, w tym celu należy owinąć tortownicę podwójnie folią aluminiową i włożyć do większej formy. Ja z braku dużej i małej formy, skorzystałam z naczynia żarodopornego, które wyłożyłam folią do pieczenia (żeby łatwiej wyciągnąć po upieczeniu), a następnie naczynie włożyłam do dużej formy,do której należy wrzać wrzątku mniej więcej do połowy.

Do naczynia (formy)wyłożonego mosą herbatnikową wlać masę serową. Wstawić do piekarnika i piec 50 minut , może być nawet godzina wszystko zalezy od piecyka, u mnie było to właśnie 50 min.
Powierzchnia sernika powinna być ścięta i "sztywna" na tyle, że polewa nie wsiąknie. Ubić śmietanę z cukrem i wanilią, rozsmarować na powierzchni sernika. Wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut. Uwaga: ten rodzaj sernika nie pieczemy do tzw. "suchego patyczka" :), zawsze po włożeniu patyczek bedzie wilgotny...

Sernik ostrożnie wyciągnąć z formy i ochłodzić najlepiej przez noc w lodówce.
Smacznego naprawdę pyszny.

Przepis nr 31



Do wydruku

2 komentarze:

Biżuteria z filcu pisze...

Już się nie mogę doczekać jak go skosztuję :) mniammmmmmmm

Anonimowy pisze...

Brawo!
Wersja light na:
http://www.udietetykow.pl/sernik-w-wersji-light/

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin