niedziela, 26 kwietnia 2009

Duet Serowo Makowy



Wykonanie tego ciasta jest dosyć pracochłonne,
bo co my nie mówić to 2 ciasta w jednym.
Jednak po zjedzeniu ciasta powiem, że warto się potrudzić.
Ciasto jest pyszne.
Przepis oryginalny znajdziecie tutaj
Moje Wypieki.



Składnniki na spód:


  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 60 g masła/margaryny
  • 1 małe żółtko

Wszystkie składniki szybciutko zagnieść, im szybciej tym ciasto lepsze.
Wyrobione ciasto owinąć szczelnie folią i włożyć do lodówki na ok 1 godzinę.
Po tym czasie ciastem wyłożyć blachę o boku ok 24cm,
w razie przywierania do rąk oprószyć lekko mąką.
Ciato ponakłuwać widelcem i podpiec w temperaturze 190ºC ok 15-20 minut.


Składniki na masę makową:

  • ok 2,5 szklanki maku
  • 0,5 szklanki cukru pudru, można dać odrobinę więcej wg upodobań
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich ( starannie posiekanych)
  • 2 jajka ( osobno białka i żółtka)
  • 1 łyżka bułki tartej
  • olejek migdałowy do smaku

Mak sparzyć, osączyć i dwukrotnie zemleć ( ja używałam młynka ręcznego więc nie sparzyłam maku i mak wystarczy raz zemleć, jeśli używa się maszynki elektrycznej należy się stosować do pierwszej wersji ).
Utrzeć z cukrem i żółtkami.
Następnie wrzucić bakalie, bułkę tartą, dodać olejek, wszystko wymieszać.
Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą makową.

Składniki na mase serową:

  • 700 g twarogu tłustego lub półtlustego, najlepiej trzykrotnie zmielonego, najważniejsze żeby nie był kwaśny.
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 75g miękkiego masła
  • 3 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • skórka pomarańczowa lub cytrynowa wg uznania

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami dodając po trochę sera, dalej ucierać.
Do całości dołożyć mąkę i skórkę.
Białka ubić na sztywno i delikatnie zmieszać z masą serową, nie używać do tego miksera.

Teraz już z górki.

Na wcześniej podpieczony spód wyłożyć masę makową. Na mak wylewamy masę serową.

Piec w temperaturze 175ºC ok 60 minut.
Blachę z góry przykryłam folią aluminową, żeby sernik się nie spiekł i pozostał ślicznie biały.

Przed podaniem sernik wystudzić parę godzin a najlepiej przez noc.

Ozdobić wg uznania można użyć polewy czekoladowej, ale i bez niej sernik jest wspaniały

Polecam

Przepis nr 34



Do wydruku

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Przepis sie sprawdzil, pieklam pare razy, rowniez na drozdzowym spodzie.Polecam, smaczny.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin