Wykonanie tego ciasta jest dosyć pracochłonne,
bo co my nie mówić to 2 ciasta w jednym.
Jednak po zjedzeniu ciasta powiem, że warto się potrudzić.
Ciasto jest pyszne.
Przepis oryginalny znajdziecie tutaj
Moje Wypieki.
Składnniki na spód:
- 3/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 60 g masła/margaryny
- 1 małe żółtko
Wszystkie składniki szybciutko zagnieść, im szybciej tym ciasto lepsze.
Wyrobione ciasto owinąć szczelnie folią i włożyć do lodówki na ok 1 godzinę.
Po tym czasie ciastem wyłożyć blachę o boku ok 24cm,
w razie przywierania do rąk oprószyć lekko mąką.
Ciato ponakłuwać widelcem i podpiec w temperaturze 190ºC ok 15-20 minut.
Składniki na masę makową:
- ok 2,5 szklanki maku
- 0,5 szklanki cukru pudru, można dać odrobinę więcej wg upodobań
- 50 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich ( starannie posiekanych)
- 2 jajka ( osobno białka i żółtka)
- 1 łyżka bułki tartej
- olejek migdałowy do smaku
Mak sparzyć, osączyć i dwukrotnie zemleć ( ja używałam młynka ręcznego więc nie sparzyłam maku i mak wystarczy raz zemleć, jeśli używa się maszynki elektrycznej należy się stosować do pierwszej wersji ).
Utrzeć z cukrem i żółtkami.
Następnie wrzucić bakalie, bułkę tartą, dodać olejek, wszystko wymieszać.
Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą makową.
Składniki na mase serową:
- 700 g twarogu tłustego lub półtlustego, najlepiej trzykrotnie zmielonego, najważniejsze żeby nie był kwaśny.
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 75g miękkiego masła
- 3 jajka (osobno białka i żółtka)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- skórka pomarańczowa lub cytrynowa wg uznania
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami dodając po trochę sera, dalej ucierać.
Do całości dołożyć mąkę i skórkę.
Białka ubić na sztywno i delikatnie zmieszać z masą serową, nie używać do tego miksera.
Teraz już z górki.
Na wcześniej podpieczony spód wyłożyć masę makową. Na mak wylewamy masę serową.
Piec w temperaturze 175ºC ok 60 minut.
Blachę z góry przykryłam folią aluminową, żeby sernik się nie spiekł i pozostał ślicznie biały.
Przed podaniem sernik wystudzić parę godzin a najlepiej przez noc.
Ozdobić wg uznania można użyć polewy czekoladowej, ale i bez niej sernik jest wspaniały
Polecam
Przepis nr 34
Do wydruku
1 komentarz:
Przepis sie sprawdzil, pieklam pare razy, rowniez na drozdzowym spodzie.Polecam, smaczny.
Prześlij komentarz