Jest to kolejny przepis wypróbowany z strony
Moje Wypieki.
Bułeczki są smaczne i wyglądają słodko.
Jednak dwie uwagi:
pierwsze najlepiej zjeść je tego samego dnia, później sa tylko twardsze.
drugie mojemy synkowi szkoda było zjadać te świńki :)
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 400 g mąki pszennej
- 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych
- 1 jajko
- 200 ml naturalnego jogurtu
- 100 ml ciepłego mleka
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru (można dać mniej, jeśli nadzienie jest wytrawne)
Składniki na ciasto porządnie wyrobić ( szczęśliwi posiadacze mogą zrobić to w maszynie do pieczenia). Przykryć ręczniczkiem i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Składniki na ciasto maślane:
- 150g mąki
- 100g masła
Składniki zmieszać i bardzo dobrze wyrobić.
Nadzienie:
można dodać dowolne np nutella, dżem
albo bardziej wytrwane pieczarki z serem i cebulą
albo można je całkowicie pominąć
Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka, do smarowania
- 1 białko, lekko roztrzepane, do sklejania
Jak to zrobić wg oryginału:
Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu połączyć z ciastem maślanym, dobrze wyrobić, do gładkości, by nie było grudek. Rozwałkować na grubość około 5-6 mm (jeśli chcecie z nadzieniem to wtedy o połowę cieńsze, na środek kłaść łyżeczkę nadzienia i boki sklejać białkiem z drugim krążkiem). Szklanką wycinać głowy świnek, z mniejszej foremki wyciąć nosy, uszy jako ćwierć mniejszego koła. Wszystkie elementy skleić z głową za pomocą białka. Oczy i dziurki zrobić za pomocą dostępnych składników - pieprz, goździki, zioła, marcepan, czekolada itp.,(pamiętajac by np. pieprz usunąć przed podaniem dziecku).
Bułeczki odstawić przykryte ręczniczkiem w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować jajkiem.
Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC, można przykryć folią, jeśli zbyt szybko nabiorą koloru. Studzić na kratce.
Z przepisu wychodzi około 15 bułeczek (zależy od wielkości).
Przepis nr 35
Do wydruku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz