niedziela, 26 kwietnia 2009

Bułeczki Świńki


Jest to kolejny przepis wypróbowany z strony
Moje Wypieki.
Bułeczki są smaczne i wyglądają słodko.
Jednak dwie uwagi:
pierwsze najlepiej zjeść je tego samego dnia, później sa tylko twardsze.
drugie mojemy synkowi szkoda było zjadać te świńki :)


Składniki na ciasto drożdżowe:


  • 400 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych
  • 1 jajko
  • 200 ml naturalnego jogurtu
  • 100 ml ciepłego mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru (można dać mniej, jeśli nadzienie jest wytrawne)


Składniki na ciasto porządnie wyrobić ( szczęśliwi posiadacze mogą zrobić to w maszynie do pieczenia). Przykryć ręczniczkiem i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.


Składniki na ciasto maślane:

  • 150g mąki
  • 100g masła

Składniki zmieszać i bardzo dobrze wyrobić.

Nadzienie:

można dodać dowolne np nutella, dżem
albo bardziej wytrwane pieczarki z serem i cebulą
albo można je całkowicie pominąć


Dodatkowo:


  • 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka, do smarowania
  • 1 białko, lekko roztrzepane, do sklejania

Jak to zrobić wg oryginału:


Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu połączyć z ciastem maślanym, dobrze wyrobić, do gładkości, by nie było grudek. Rozwałkować na grubość około 5-6 mm (jeśli chcecie z nadzieniem to wtedy o połowę cieńsze, na środek kłaść łyżeczkę nadzienia i boki sklejać białkiem z drugim krążkiem). Szklanką wycinać głowy świnek, z mniejszej foremki wyciąć nosy, uszy jako ćwierć mniejszego koła. Wszystkie elementy skleić z głową za pomocą białka. Oczy i dziurki zrobić za pomocą dostępnych składników - pieprz, goździki, zioła, marcepan, czekolada itp.,(pamiętajac by np. pieprz usunąć przed podaniem dziecku).





Bułeczki odstawić przykryte ręczniczkiem w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować jajkiem.

Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC, można przykryć folią, jeśli zbyt szybko nabiorą koloru. Studzić na kratce.

Z przepisu wychodzi około 15 bułeczek (zależy od wielkości).


Przepis nr 35

Do wydruku

Brak komentarzy:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin