To ciasto ma same zalety,
jest bardzo smaczne,
bardzo łatwe, jest nazywane też ciatem szklankowym :)
ciasto jest idealne do wykorzystania pozostałych białek z innych wypieków taka alternatywa dla bezy :)
ciasto pochodzi z przepisu BeataSz.
składniki:
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki suchego maku (nie mielonego)
- 0,5 szklanki białek
- 0,5 szklanki cukru
- 1/4 szklanki zimnego stopionego masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- bakalie wg uznania (dałam trochę migdałów i skórkę pomarańczową)
- kilka kropel aromat do ciasta (wg upodobania)
wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, następnie po trochę wsypywać cukier i dalej ubijać.
Do białek dodać mąkę, mak, roztopione masło, proszek do pieczenia, bakalie.
Wszystko razem wymieszać.
Foremkę 16x28, wyłożyłam papierem do pieczenia, następnie należy wlać całe ciasto.
Piec należy w temperaturze 220 stopni, przez ok 40 min do tzw. suchego patyczka.
Ważne żeby ciasto przykryć folią aluminiową z góry wtedy ciasto zbyt mocno się nie przypiecze.
Smacznego
Przepis nr 36
Do wydruku
2 komentarze:
Po przekrojeniu wygląda pięknie! Kusi mnie ciasto makowe, ale mąż okoniem staje, a sama całego nie zjem. Chyba:)
z tych ilości wychodzi taka ilość w sam raz, dasz radę :)
Prześlij komentarz