czwartek, 30 kwietnia 2009

Ciasto lekko makowe




To ciasto ma same zalety,
jest bardzo smaczne,
bardzo łatwe, jest nazywane też ciatem szklankowym :)
ciasto jest idealne do wykorzystania pozostałych białek z innych wypieków taka alternatywa dla bezy :)

ciasto pochodzi z przepisu BeataSz.

składniki:

  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki suchego maku (nie mielonego)
  • 0,5 szklanki białek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki zimnego stopionego masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • bakalie wg uznania (dałam trochę migdałów i skórkę pomarańczową)
  • kilka kropel aromat do ciasta (wg upodobania)

wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę, następnie po trochę wsypywać cukier i dalej ubijać.
Do białek dodać mąkę, mak, roztopione masło, proszek do pieczenia, bakalie.
Wszystko razem wymieszać.
Foremkę 16x28, wyłożyłam papierem do pieczenia, następnie należy wlać całe ciasto.
Piec należy w temperaturze 220 stopni, przez ok 40 min do tzw. suchego patyczka.
Ważne żeby ciasto przykryć folią aluminiową z góry wtedy ciasto zbyt mocno się nie przypiecze.

Smacznego

Przepis nr 36



Do wydruku

2 komentarze:

pinkcake pisze...

Po przekrojeniu wygląda pięknie! Kusi mnie ciasto makowe, ale mąż okoniem staje, a sama całego nie zjem. Chyba:)

magda k. pisze...

z tych ilości wychodzi taka ilość w sam raz, dasz radę :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin