Danie znajduje się w zakładce "świąteczne", bo w święta jest obowiązkowy,
składniki:
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- 25-30 dag pieczarek
- duża cebula
- 4 łyżki groszku konserwowego z puszki
- 4 łyżki żółtego startego sera (niekoniecznie)
- pęczek posiekanego szczypiorku
- 2 jajka surowe
- 3/4 szklanki bułki tartej
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 1-2 łyżki majonezu ("kielecki" lub "babuni")
- sól, pieprz
- kilka łyżek oleju do smażenia
- tłuszcz i bułka tarta do foremki keksówki
Etapy przygotowania
1. Jajka ugotowane na twardo obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki.
2. Pieczarki i cebulę obieramy, pieczarki ścieramy na dużych oczkach tarki, cebulę kroimy w kosteczkę. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę i pieczarki, smażymy około 10 minut. Zdejmujemy rondel z palnika, dodajemy starte jajka, starty żółty ser (niekonieczne), groszek z puszki, posiekany szczypiorek, bułkę tartą, majonez, śmietanę i wbijamy jajka. Mieszamy dokładnie, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Formę keksówę (mniejszą lub większą - najwyżej będzie różnica w wysokości pasztetu) smarujemy tłuszczem, wysypujemy tartą bułką. Wykładamy masę i pieczemy około godzinki w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
4. Podajemy po przestygnięciu, np. z sosem majonezowo- śmietanowym ze szczypiorkiem, ketchupem itp... Smacznego !
PRZEPIS Vanilli z forum http://www.vanilla-cafe.net/- NAPRAWDĘ POLECAM JEST SUPER
Przepis nr 23
Do wydruku
4 komentarze:
Nie jestem pewien czy dane mi bylo spróbować właśnie tego smakołyku, ale jeśli przedstawiony w tym wpisie jest podobny to jest to PASZTETOWE MISTRZOSTWO :) Magdo K, należy Ci się medal.
Wygląda obłędnie-chyba zrobię na świta!:)
polecam :) wracam do niego bardzo często :) bo jest pyszny
Oczywiście chodziło mi o święta, a nie świta-świty jeszcze nie posiadam;) Takiego przepisu szukałam, bo nie chciałam robić mięsnego. Coś czuję, że smak i wygląd (co widać na zdjęciu) stoją na wysokim poziomie:)
Prześlij komentarz