- 60 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- cebula
- jajko
- kajzerka
- olej
- koncentrat pomidorowy
- 2 szklanki bulionu
- posiekana papryczka chili
- szczypta cynamonu
- natka
- oregano
- sól
- pieprz
Mięso wymieszaj z jajkiem, 2 łyżkami posiekanej natki, namoczoną i odciśniętą kajzerką, przypraw do smaku solą, pieprzem i oregano. Formuj z masy niewielkie klopsiki i układaj je na drewnianej desce, włóż do lodówki na 30 min.
Rozgrzej olej, smaż klopsiki ze wszystkich stron na rumiano, osącz je na papierowym ręczniku. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia uduś posiekaną cebulkę z papryczką chili. Dodaj bulion, koncentrat, przypraw cynamonem, solą, pieprzem.
Wymieszaj i duś, aż sos zacznie gęstnieć, włóż klopsiki, duś razem na małym ogniu ok. 10 minut. Podawaj z usmażonymi, pokrojonymi w plastry ziemniakami i kwaszonym ogórkiem.
Przepis na to danie podaje za Vanilla z forum http://www.vanilla-cafe.net/ Wielkie dzięki
Przepis nr 24
Do wydruku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz