wtorek, 24 marca 2009

Pasztet jajeczno-pieczarkowy



Danie znajduje się w zakładce "świąteczne", bo w święta jest obowiązkowy,
ale jest tak smaczny, że polecam go przez cały rok :)



składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 25-30 dag pieczarek
  • duża cebula
  • 4 łyżki groszku konserwowego z puszki
  • 4 łyżki żółtego startego sera (niekoniecznie)
  • pęczek posiekanego szczypiorku
  • 2 jajka surowe
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 1-2 łyżki majonezu ("kielecki" lub "babuni")
  • sól, pieprz
  • kilka łyżek oleju do smażenia
  • tłuszcz i bułka tarta do foremki keksówki


Etapy przygotowania

1. Jajka ugotowane na twardo obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki.

2. Pieczarki i cebulę obieramy, pieczarki ścieramy na dużych oczkach tarki, cebulę kroimy w kosteczkę. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę i pieczarki, smażymy około 10 minut. Zdejmujemy rondel z palnika, dodajemy starte jajka, starty żółty ser (niekonieczne), groszek z puszki, posiekany szczypiorek, bułkę tartą, majonez, śmietanę i wbijamy jajka. Mieszamy dokładnie, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

3. Formę keksówę (mniejszą lub większą - najwyżej będzie różnica w wysokości pasztetu) smarujemy tłuszczem, wysypujemy tartą bułką. Wykładamy masę i pieczemy około godzinki w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

4. Podajemy po przestygnięciu, np. z sosem majonezowo- śmietanowym ze szczypiorkiem, ketchupem itp... Smacznego !

PRZEPIS Vanilli z forum http://www.vanilla-cafe.net/- NAPRAWDĘ POLECAM JEST SUPER

Przepis nr 23

Do wydruku

4 komentarze:

Adrian pisze...

Nie jestem pewien czy dane mi bylo spróbować właśnie tego smakołyku, ale jeśli przedstawiony w tym wpisie jest podobny to jest to PASZTETOWE MISTRZOSTWO :) Magdo K, należy Ci się medal.

Sabienne pisze...

Wygląda obłędnie-chyba zrobię na świta!:)

magda k. pisze...

polecam :) wracam do niego bardzo często :) bo jest pyszny

Sabienne pisze...

Oczywiście chodziło mi o święta, a nie świta-świty jeszcze nie posiadam;) Takiego przepisu szukałam, bo nie chciałam robić mięsnego. Coś czuję, że smak i wygląd (co widać na zdjęciu) stoją na wysokim poziomie:)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin