Włoskie ciasteczka, przeznaczone do moczenia w kawie lub winie, są chrupiące, ale nie aż tak suche jak sucharki.
Oryginalny przepis tutaj.
składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanka cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- aromat waniliowy (lub nie)
- 75g migdałów
- +1 jajko - do smarowania
przygotowanie:
Migdały kroimy na pół, prażymy na suchej patelni, mieszając - 3-5minut. Odstawiamy.
Mąka + cukier + sól + proszek do pieczenia - mieszamy w misce.
Jajka rozbijamy widelcem w miseczce (+aromat) - łączymy z suchymi składnikami i dokładnie mieszamy, następnie ręką wyrabiamy ciasto na stole. Zostawiamy na 2minuty. Wałkujemy - i wbijamy migdały w ciasto. Zagniatamy. Dzielimy całość na 2 lub 3 cześci - i robimy wałeczki. Kładziemy na blaszce, smarujemy jajkiem (rozbitym z odrobiną soli) i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Piec 20-25 (w zależności od pieca) w 175 C- na lekko złoto. Wyjąć. Poczekać aż lekko się ochłodzą, pokroić na kawałki (ok.1cm grubości). Rozłożyć na blaszce na leżąco i ponownie włożyć do pieca - na 12-15 minut.
Przepis nr 18
Do wydruku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz