sobota, 14 marca 2009

Cantucci


Włoskie ciasteczka, przeznaczone do moczenia w kawie lub winie, są chrupiące, ale nie aż tak suche jak sucharki.
Oryginalny przepis tutaj.

składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • aromat waniliowy (lub nie)
  • 75g migdałów

  • +1 jajko - do smarowania

przygotowanie:

Migdały kroimy na pół, prażymy na suchej patelni, mieszając - 3-5minut. Odstawiamy.

Mąka + cukier + sól + proszek do pieczenia - mieszamy w misce.
Jajka rozbijamy widelcem w miseczce (+aromat) - łączymy z suchymi składnikami i dokładnie mieszamy, następnie ręką wyrabiamy ciasto na stole. Zostawiamy na 2minuty. Wałkujemy - i wbijamy migdały w ciasto. Zagniatamy. Dzielimy całość na 2 lub 3 cześci - i robimy wałeczki. Kładziemy na blaszce, smarujemy jajkiem (rozbitym z odrobiną soli) i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Piec 20-25 (w zależności od pieca) w 175 C- na lekko złoto. Wyjąć. Poczekać aż lekko się ochłodzą, pokroić na kawałki (ok.1cm grubości). Rozłożyć na blaszce na leżąco i ponownie włożyć do pieca - na 12-15 minut.

Przepis nr 18

Do wydruku

Brak komentarzy:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin