środa, 4 lutego 2009

Eton Mess


TRUSKAWKOWO BEZOWY DESER

składniki:

  • 500 g truskawek
  • 2 łyżeczki drobnego albo waniliowego cukru
  • 2 łyżeczki soku z granatu
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 4 małe bezy


wykonanie:

Truskawki pokroić i włożyć do miski. Dodać cukier i sok z granatów i odstawić, żeby owoce puściły sok, w tym czasie ubić śmietanę.

Bezy pokruszyć - potrzebne będą większe i mniejsze kawałki.
Do osobnego naczynia odłożyć ok 100 g truskawek ( wg uznania posłużą one do ozdoby, resztę truskawek wymieszać ze śmietaną i pokruszonymi bezami.

Krem rozłożyć do 4 pucharków. Na wierzch nałożyć pozostałe owoce.


Deser ten napewno nie jest dietetyczne, za to jest przepyszny i wprawia w dobry nastrój.
Podane ilości pozwolą zaspokoić apatyt 4 osób.

Przepis pochodzi z książki "Nigella Ekspresowo"


Przepis nr 5

Do wydruku

Brak komentarzy:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin