TRUSKAWKOWO BEZOWY DESER
składniki:
wykonanie:
Truskawki pokroić i włożyć do miski. Dodać cukier i sok z granatów i odstawić, żeby owoce puściły sok, w tym czasie ubić śmietanę.
Bezy pokruszyć - potrzebne będą większe i mniejsze kawałki.
Do osobnego naczynia odłożyć ok 100 g truskawek ( wg uznania posłużą one do ozdoby, resztę truskawek wymieszać ze śmietaną i pokruszonymi bezami.
Krem rozłożyć do 4 pucharków. Na wierzch nałożyć pozostałe owoce.
Deser ten napewno nie jest dietetyczne, za to jest przepyszny i wprawia w dobry nastrój.
Podane ilości pozwolą zaspokoić apatyt 4 osób.
Przepis pochodzi z książki "Nigella Ekspresowo"
- 500 g truskawek
- 2 łyżeczki drobnego albo waniliowego cukru
- 2 łyżeczki soku z granatu
- 500 ml śmietanki kremówki
- 4 małe bezy
wykonanie:
Truskawki pokroić i włożyć do miski. Dodać cukier i sok z granatów i odstawić, żeby owoce puściły sok, w tym czasie ubić śmietanę.
Bezy pokruszyć - potrzebne będą większe i mniejsze kawałki.
Do osobnego naczynia odłożyć ok 100 g truskawek ( wg uznania posłużą one do ozdoby, resztę truskawek wymieszać ze śmietaną i pokruszonymi bezami.
Krem rozłożyć do 4 pucharków. Na wierzch nałożyć pozostałe owoce.
Deser ten napewno nie jest dietetyczne, za to jest przepyszny i wprawia w dobry nastrój.
Podane ilości pozwolą zaspokoić apatyt 4 osób.
Przepis pochodzi z książki "Nigella Ekspresowo"
Przepis nr 5
Do wydruku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz