środa, 4 lutego 2009

Ciasto drożdżowe



składniki:


  • Ok. 1 kg mąki
  • 4 jajka
  • 100 g drożdży
  • szklanka cukru
  • szklanka mleka
  • 1/2 kostki margaryny


wykonanie:

Drożdże zasypać 2 łyżkami cukru, łyżką mąki, i szklanka ciepłego mleka. Rozrobić. Pozostawić rozczyn w ciepłym miejscu na ok. 15 minut.

Dodać jajka, stopiona margarynę i resztę cukru, zamieszać.

Stopniowo dodawać mąkę i wyrobić ciasto, tak, żeby było plastycznie, ale odchodziło od ręki.

Pozostawić na 1-2 h do wyrośnięcia.

Włożyć do wysmarowanej formy, posmarować wierzch rozbełtanym jajkiem.

Piec w piekarniku w 180 st. Posypać cukrem pudrem.


Ciasto proste ale bardzo smaczne, wybornie smakuje z cieniutką warstwą dżemu.



Przepis nr 6

Przepis oryginaly Dori21 z forum http://www.vanilla-cafe.net/


Do wydruku

Brak komentarzy:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin