czwartek, 29 stycznia 2009

Ciasto czekoladowe z gruszkami





składniki:

  • 2 puszki gruszek w syropie po 415g,
  • 125g mąki
  • 25g kakao w proszku
  • 125g miałkiego cukru
  • 150g miękkiego masła
  • + trochę do wysmarowania formy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego


przygotowanie:

1. rozgrzac piekarnik do 200 stopni i natłuścić masłem kwadratowym foremkę o boku 22 cm
2. odsączyć gruszki i ułożyć je na dnie foremki
3. zmieszaż pozostałe składniki w naczyniu i zmiksować, aż powstanie dość rzadkie ciasto
4. zalać gruszki ciastem i wstawić do piekarnika na 30 min
5. po upieczeniu odstawić ciasto do ostygnięcia na 5-10 min i pokroić na porcje.
6. podawać z sosem czekoladowym

PYSZNE polecam

przepis z książki "Nigella Ekspresowo"

moje małe zmiany:
- gruszki z puszki można zastąpić gruszkami z kompotu
- zrobiłam to ciasto z podwójnych ilości ( u mnie takie potrzeby)
- wtedy czas pieczenia zdecydowanie dłuższy nawet z 50 min, ale najlepiej sumiennie pilnować
- no i zamiast sosu czekoladowego użyłam polewy czekoladowej

Przepis nr 2



Do wydruku

1 komentarz:

Karolina pisze...

Przepyszne :) Szybkie i latwe, no i pozwala zutylizowac nadmiar gruszek :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin