składniki:
- 2 puszki gruszek w syropie po 415g,
- 125g mąki
- 25g kakao w proszku
- 125g miałkiego cukru
- 150g miękkiego masła
- + trochę do wysmarowania formy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
przygotowanie:
1. rozgrzac piekarnik do 200 stopni i natłuścić masłem kwadratowym foremkę o boku 22 cm
2. odsączyć gruszki i ułożyć je na dnie foremki
3. zmieszaż pozostałe składniki w naczyniu i zmiksować, aż powstanie dość rzadkie ciasto
4. zalać gruszki ciastem i wstawić do piekarnika na 30 min
5. po upieczeniu odstawić ciasto do ostygnięcia na 5-10 min i pokroić na porcje.
6. podawać z sosem czekoladowym
PYSZNE polecam
przepis z książki "Nigella Ekspresowo"
moje małe zmiany:
- gruszki z puszki można zastąpić gruszkami z kompotu
- zrobiłam to ciasto z podwójnych ilości ( u mnie takie potrzeby)
- wtedy czas pieczenia zdecydowanie dłuższy nawet z 50 min, ale najlepiej sumiennie pilnować
- no i zamiast sosu czekoladowego użyłam polewy czekoladowej
Przepis nr 2
Do wydruku
1 komentarz:
Przepyszne :) Szybkie i latwe, no i pozwala zutylizowac nadmiar gruszek :)
Prześlij komentarz