Składniki:
- 150 g maki
- 150 g zmielonych orzechów
- 150 g zimnego masła
- 75 g cukru
- jajko
- łyżka cukru waniliowego
- dżem, bądź konfitura
Wykonanie:
Szybko zagniatamy ciasto (im szybciej to zrobimy tym ciastka będą lepsze).
Wkladamy do schłodzenia na 2 godz do lodowki.
Ciasto należy rozwałkować na ok o,5 cm.
Wycinamy foremka podstawe ciastka, a pozniej taki sam wzór z dziurka w srodku ( to będzie góra ciastka).
Piec 10 minut w 200 stopniach.
Po ostygnięciu ciasteczka należy połączyć ( podstawa + ta część z dziurką) za pomocą dżemu lub konfitury.
Najłatwiej wychodzi gdy dżem podgrzejemy w rondelku, ale tylko na tyle, żeby dżem się rozpuścił.
Wtedy pędzelkiem smarujemy ciastka i sklejamy.
Na koniec ciasteczka można posypać cukrem pudrem.
Pomysł na te ciasteczka zaczerpnięty z forum http://www.vanilla-cafe.net/ od Doroty83
Przepis nr 7
Do wydruku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz