środa, 4 lutego 2009

Ciasteczka orzechowe


Składniki:


  • 150 g maki
  • 150 g zmielonych orzechów
  • 150 g zimnego masła
  • 75 g cukru
  • jajko
  • łyżka cukru waniliowego
  • dżem, bądź konfitura

Wykonanie:


Szybko zagniatamy ciasto (im szybciej to zrobimy tym ciastka będą lepsze).
Wkladamy do schłodzenia na 2 godz do lodowki.
Ciasto należy rozwałkować na ok o,5 cm.
Wycinamy foremka podstawe ciastka, a pozniej taki sam wzór z dziurka w srodku ( to będzie góra ciastka).

Piec 10 minut w 200 stopniach.
Po ostygnięciu ciasteczka należy połączyć ( podstawa + ta część z dziurką) za pomocą dżemu lub konfitury.
Najłatwiej wychodzi gdy dżem podgrzejemy w rondelku, ale tylko na tyle, żeby dżem się rozpuścił.
Wtedy pędzelkiem smarujemy ciastka i sklejamy.
Na koniec ciasteczka można posypać cukrem pudrem.

Pomysł na te ciasteczka zaczerpnięty z forum http://www.vanilla-cafe.net/ od Doroty83

Przepis nr 7

Do wydruku

Brak komentarzy:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin