środa, 4 lutego 2009

Cream Cheese Brownies - Serowe Brownie

składniki:

na spód

  • 1/2 kubka (113 gram) niesolonego masła, posiekanego na kawałki
  • 114 gram gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 1 1/4 kubka (250 gram) cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (ja dałam aromat)
  • 2 duże jajka
  • 1/2 kubka (70 gram) mąki
  • 1/4 łyżeczki soli

na wierzch:

  • 227 gram kremowego sera - ja daję mascarpone
  • 1/3 kubka (65 gram) cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (ja daję aromat)
  • 1 duże jajko
wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 160 stopni i umieścić blaszkę na środkowym poziomie. Przygotować blaszkę 23x23 cm wyłozoną folią do pieczenia na spodzie i bokach.

W kąpieli wodnej rozpuścić masło i czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodać jajka, jedno po drugim mocno ubijając drewnianą łyżką po dodaniu każdego. Dodać mąkę i sól - wymieszać drewnianą łyżką aż masa stanie się gladka i błyszcząca oraz zacznie odchodzić od bokow miski (około minuty). Odłożyć około 1/2 kubka masy i odstawić.

Następnie w misce ubić ser na gładko. Dodać olejek waniliowy, cukier i jajko - mieszać az masa stanie się kremowa, gładka. Rozłożyć masę na wartswie ciasta (spodu). Pozostałą, odłożoną część ciasta - spodu porozkładać na masie i nożem rozprowadzić ją tak żeby utworzyła wzór marmurkowy.

Włożyć całośc do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec około 25 minut (do momentu kiedy ciasto nie zacznie odchodzic od boków foremki i brązowieć na brzegach. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Włozyć do lodówki na około 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki trzymając brzegi folii usunąćz formy i ostrm nozem pociąć na około 16 kwadracików. Dobrze jest miec pod ręką miskę z wodą i po każdym pociągnięciu nożem moczyc go w wodzie. Ciasteczka mogą być przechowywane w lodówce kilka dni.

Przepis jest Nigelli i pochodzi z 'How to be a domestic goddess'.

Przepis nr 8

Do wydruku

Brak komentarzy:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin