na spód
- 1/2 kubka (113 gram) niesolonego masła, posiekanego na kawałki
- 114 gram gorzkiej czekolady, posiekanej
- 1 1/4 kubka (250 gram) cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej (ja dałam aromat)
- 2 duże jajka
- 1/2 kubka (70 gram) mąki
- 1/4 łyżeczki soli
na wierzch:
- 227 gram kremowego sera - ja daję mascarpone
- 1/3 kubka (65 gram) cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej (ja daję aromat)
- 1 duże jajko
Nagrzać piekarnik do 160 stopni i umieścić blaszkę na środkowym poziomie. Przygotować blaszkę 23x23 cm wyłozoną folią do pieczenia na spodzie i bokach.
W kąpieli wodnej rozpuścić masło i czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodać jajka, jedno po drugim mocno ubijając drewnianą łyżką po dodaniu każdego. Dodać mąkę i sól - wymieszać drewnianą łyżką aż masa stanie się gladka i błyszcząca oraz zacznie odchodzić od bokow miski (około minuty). Odłożyć około 1/2 kubka masy i odstawić.
Następnie w misce ubić ser na gładko. Dodać olejek waniliowy, cukier i jajko - mieszać az masa stanie się kremowa, gładka. Rozłożyć masę na wartswie ciasta (spodu). Pozostałą, odłożoną część ciasta - spodu porozkładać na masie i nożem rozprowadzić ją tak żeby utworzyła wzór marmurkowy.
Włożyć całośc do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec około 25 minut (do momentu kiedy ciasto nie zacznie odchodzic od boków foremki i brązowieć na brzegach. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Włozyć do lodówki na około 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki trzymając brzegi folii usunąćz formy i ostrm nozem pociąć na około 16 kwadracików. Dobrze jest miec pod ręką miskę z wodą i po każdym pociągnięciu nożem moczyc go w wodzie. Ciasteczka mogą być przechowywane w lodówce kilka dni.
Przepis jest Nigelli i pochodzi z 'How to be a domestic goddess'.
Przepis nr 8
Do wydruku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz