składniki:
- 2 burgery, przepis podany niżej
- 2 bułki najlepiej z sezamem
- 2 liście sałaty
- 1 pomidor, pokrojony w plasterki
- ketchup i majonez
- osobiście dodałam jeszcze żółty ser
składniki na 2 burgery:
- 250 g drobno zmielonej wieprzowiny
- 1/2 średniej cebuli, drobno posiekane
- dowolnie: 1 łyżka posiekanego tymianku lub natki pietruszki
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 małe jajko, roztrzepane
- oliwa z oliwek
wykonanie:
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i dodać cebulę, lekko podsmażyć. Przełożyć do miski, ostudzić.
- Dodać zmielone mięso, tymianek lub natkę pietruszki oraz jajko. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę, uformować dwa kotlety.
- Każdy kotlet wysmarować oliwą i smażyć na rozgrzanej patelni przez 12 minut, po 6 minut z każdej strony.
- Bułki przekroić na połówki, opiec w tosterze lub zrumienić na patelni, ewentualnie włożyć pod rozgrzany grill w piekarniku.
- w moim wykonaniu podgrzewając połówki na patelni, na jedną połówkę położyłam trochę potartego sera
• Dolną połówkę bułki posmarować majonezem, ułożyć skropionego oliwą burgera, posypać solą morską i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
• Na kotleta ułożyć po liściu sałaty i po dwa plasterki posolonego pomidora. Przykryć drugą połówką bułki.
Przepis nr 1
Do wydruku
1 komentarz:
Przepis num er jeden wymaga komentarza :)
Burgery wyglądają tak doskonale, że wypadałoby je powtórzyć na blogu, aby tym razem nie przeszły niezauważone :)Buziaki
Prześlij komentarz