czwartek, 29 stycznia 2009

Burgery wieprzowe




składniki:

  • 2 burgery, przepis podany niżej
  • 2 bułki najlepiej z sezamem
  • 2 liście sałaty
  • 1 pomidor, pokrojony w plasterki
  • ketchup i majonez
  • osobiście dodałam jeszcze żółty ser

składniki na 2 burgery:

  • 250 g drobno zmielonej wieprzowiny
  • 1/2 średniej cebuli, drobno posiekane
  • dowolnie: 1 łyżka posiekanego tymianku lub natki pietruszki
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 małe jajko, roztrzepane
  • oliwa z oliwek

wykonanie:

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i dodać cebulę, lekko podsmażyć. Przełożyć do miski, ostudzić.
- Dodać zmielone mięso, tymianek lub natkę pietruszki oraz jajko. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę, uformować dwa kotlety.
- Każdy kotlet wysmarować oliwą i smażyć na rozgrzanej patelni przez 12 minut, po 6 minut z każdej strony.
- Bułki przekroić na połówki, opiec w tosterze lub zrumienić na patelni, ewentualnie włożyć pod rozgrzany grill w piekarniku.
- w moim wykonaniu podgrzewając połówki na patelni, na jedną połówkę położyłam trochę potartego sera


• Dolną połówkę bułki posmarować majonezem, ułożyć skropionego oliwą burgera, posypać solą morską i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.

• Na kotleta ułożyć po liściu sałaty i po dwa plasterki posolonego pomidora. Przykryć drugą połówką bułki.


Przepis nr 1

Do wydruku

1 komentarz:

Biżuteria z filcu pisze...

Przepis num er jeden wymaga komentarza :)
Burgery wyglądają tak doskonale, że wypadałoby je powtórzyć na blogu, aby tym razem nie przeszły niezauważone :)Buziaki

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin