niedziela, 9 kwietnia 2017

Gruszkowy bananowiec, na mące ryżowej, maśle orzechowym i daktylach


Jeszcze nigdy nie piekłam ciasta z mąki ryżowej, a tym bardziej ciasta drożdżowego, ale szukając przepisów na ciasta zdrowe i pyszne, trzeba się czasem zapuścić w nieznane tereny.
Poczyniłam zakupy, mąkę ryżową, mąkę orkiszową, daktyle do tego banany i gruszka i tworzymy pyszne ciasto. Pomysł na to ciasto pochodzi z książki „Przepisy na szczęście” Maia Sobczak, poczyniłam kilka zmian i z tymi zmianami podaję Wam na moim blogu.
Ciasto jest bez grama cukru, za to posiada takie cuda jak masło orzechowe, nasiona chia i pyszne owoce. Ciastu daliśmy tylko kilka minut po upieczeniu i od razu się nim zajadaliśmy. Pyszne, pachnące drożdżami i wilgotne od owoców, pycha. Jak zostanie kawałek do jutra, to go sobie wrzucę do tostera i taki przyrumieniony zjem z największą przyjemnością.
Nie pozostaje mi nic innego, jak podać przepis i liczyć na to, że się skusicie.

Gruszkowy bananowiec, na mące ryżowej, maśle orzechowym i daktylach

składniki:

zaczyn:
  • ¼ szklanki mleka ryżowego z wanilią (można dać zwykłe mleko)
  • 30g świeżych drożdży
  • łyżeczka syropu klonowego (może być też z agawy lub imbirowy)

ciasto:
  • ½ szklanki mąki orkiszowej typ 700 lub 750 (dałam prawie całą szklankę)
  • szklanka mąki ryżowej
  • 2 bardzo dojrzałe banany (lub 1 banan i garść daktyli)
  • 1 dojrzała gruszka
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego lub po prostu łyżka posiekanych orzechów
  • 2-3 łyżeczki nasion szałwii hiszpańskiej (nasion chia)
  • odrobina masła lub oleju kokosowego do wysmarowania formy lub papier do pieczenia
  • szczypta soli

dodatkowo:
garść soczystych sezonowych owoców lub dżem najlepiej domowej roboty lub z małą zawartością cukru – opcjonalnie

wykonanie:

Mleko delikatnie podgrzać, wkruszyć do niego drożdże i wymieszać z łyżeczką syropu. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut, aż drożdże 'ruszą'.
Banany i gruszki obrać i przełożyć do miski, dodać masło orzechowe i ewentualnie daktyle, całość zmiksować blenderem.
Do powstałej masy dodać mąkę orkiszową i mąkę ryżową, nasiona chia, sól, zaczyn i wyrobić ciasto rękami przez około 10 minut, jeśli zbyt będzie się kleić podsypać delikatnie mąką ryżową. Ciasto powinno być sprężyste i nadal delikatnie kleić się do ręki.
Wyrobione ciasto przekładam do wyłożonej papierem formy i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na przykład do delikatnie nagrzanego piekarnika.
Gdy ciasto wyrośnie, można powpychać do niego trochę sezonowych owoców lub kilka łyżeczek dżemu. Nagrzać piekarnik do 50'C i wstawić tak przykryte ściereczką ciasto na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie piekarnik podkręcić do 180C' i piec ciasto przez minut.

Ostudzić i smacznego!!!

3 komentarze:

Dorota pisze...

Przepis, za sprawą mąki ryżowej, masła orzechowego i chia, bardzo intrygujący. Jestem bardzo ciekawa smaku tego ciasta. Z pewnością upiekę.

Edyta pisze...

Czy z mąki pełnoziarnistej lub żytniej wyjdzie?

Edyta pisze...

Czy z mąką żytnia lub pelnoziarnista wyjdzie? Super blog!!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin