Jeszcze nigdy nie
piekłam ciasta z mąki ryżowej, a tym bardziej ciasta drożdżowego,
ale szukając przepisów na ciasta zdrowe i pyszne, trzeba się
czasem zapuścić w nieznane tereny.
Poczyniłam zakupy,
mąkę ryżową, mąkę orkiszową, daktyle do tego banany i gruszka
i tworzymy pyszne ciasto. Pomysł na to ciasto pochodzi z książki
„Przepisy na szczęście” Maia Sobczak, poczyniłam kilka zmian i
z tymi zmianami podaję Wam na moim blogu.
Ciasto jest bez
grama cukru, za to posiada takie cuda jak masło orzechowe, nasiona
chia i pyszne owoce. Ciastu daliśmy tylko kilka minut po upieczeniu
i od razu się nim zajadaliśmy. Pyszne, pachnące drożdżami i
wilgotne od owoców, pycha. Jak zostanie kawałek do jutra, to go
sobie wrzucę do tostera i taki przyrumieniony zjem z największą
przyjemnością.
Nie pozostaje mi nic
innego, jak podać przepis i liczyć na to, że się skusicie.
Gruszkowy
bananowiec, na mące ryżowej, maśle orzechowym i daktylach
składniki:
zaczyn:
- ¼ szklanki mleka ryżowego z wanilią (można dać zwykłe mleko)
- 30g świeżych drożdży
- łyżeczka syropu klonowego (może być też z agawy lub imbirowy)
ciasto:
- ½ szklanki mąki orkiszowej typ 700 lub 750 (dałam prawie całą szklankę)
- szklanka mąki ryżowej
- 2 bardzo dojrzałe banany (lub 1 banan i garść daktyli)
- 1 dojrzała gruszka
- 1 czubata łyżka masła orzechowego lub po prostu łyżka posiekanych orzechów
- 2-3 łyżeczki nasion szałwii hiszpańskiej (nasion chia)
- odrobina masła lub oleju kokosowego do wysmarowania formy lub papier do pieczenia
- szczypta soli
dodatkowo:
garść soczystych
sezonowych owoców lub dżem najlepiej domowej roboty lub z małą
zawartością cukru – opcjonalnie
wykonanie:
Mleko delikatnie
podgrzać, wkruszyć do niego drożdże i wymieszać z łyżeczką
syropu. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut, aż drożdże
'ruszą'.
Banany i gruszki
obrać i przełożyć do miski, dodać masło orzechowe i ewentualnie
daktyle, całość zmiksować blenderem.
Do powstałej masy
dodać mąkę orkiszową i mąkę ryżową, nasiona chia, sól,
zaczyn i wyrobić ciasto rękami przez około 10 minut, jeśli zbyt
będzie się kleić podsypać delikatnie mąką ryżową. Ciasto
powinno być sprężyste i nadal delikatnie kleić się do ręki.
Wyrobione ciasto
przekładam do wyłożonej papierem formy i odstawiam w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia, na przykład do delikatnie nagrzanego
piekarnika.
Gdy ciasto wyrośnie,
można powpychać do niego trochę sezonowych owoców lub kilka
łyżeczek dżemu. Nagrzać piekarnik do 50'C i wstawić tak
przykryte ściereczką ciasto na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie piekarnik podkręcić do 180C' i piec ciasto przez
minut.
Ostudzić i
smacznego!!!
3 komentarze:
Przepis, za sprawą mąki ryżowej, masła orzechowego i chia, bardzo intrygujący. Jestem bardzo ciekawa smaku tego ciasta. Z pewnością upiekę.
Czy z mąki pełnoziarnistej lub żytniej wyjdzie?
Czy z mąką żytnia lub pelnoziarnista wyjdzie? Super blog!!
Prześlij komentarz