Ciężko będzie Wam
uwierzyć, ale naprawdę z tych kilku składników i w tak szybki i
prosty sposób powstaje przepyszna zupa. Zupa zdrowa, bardzo pożywna,
idealna na jesienny czas.
Zupa jest bardzo
gęsta i można ją zmiksować na zupę krem, ale moja rodzinka
wcinała bez miksowania. Prościej się nie da i szybciej chyba też
nie. Genialna zupa. Gorąco polecam.
Przepis z mojego
ulubionego bloga White
Plate.
Pyszna zupa z
soczewicy
składniki:
- 1 duża cebula, najlepiej cukrowa
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 200g soczewicy u mnie czerwona, ale może być zielona lub żółta
- 1,2l wywaru warzywnego (lub wody i 3 łyżki suszu warzywnego*)
- 1 łyżeczka soli
- do smaku: pieprz, mięta, gęsty jogurt naturalny
* susz warzywny
można kupić na wagę lub w paczuszkach – to po prostu włoszczyzna
bez żadnych dodatków, bez soli i „ulepszaczy”
wykonanie:
W garnku rozpuścić
masło, wrzucić pokrojoną cebulę i dusić 7-10 minut. Dodać
paprykę, wymieszać, a następnie dodać koncentrat, soczewicę i
wywar jarzynowy (lub wodę).
Dodać sól,
zmniejszyć ogień pod garnkiem i gotować zupę przez 45-60 minut.
Gotować tak długo, aż soczewica będzie miękka. Jeśli zupa
będzie zbyt gęsta, można dodać więcej wywaru lub przegotowanej
wody.
Doprawić pieprzem.
Podawać z gęstym jogurtem.
Smacznego!!
4 komentarze:
Zawsze słyszę sporo dobrego o zupie z soczewicy, koniecznie muszę wypróbować w końcu jakiś przepis. Takie najprostsze są zazwyczaj najlepsze ;)
22kilo.pl
Soczewica ma moc. Faktycznie jest tak, że kilka składników wystarczy, aby zupa wyszła wspaniale.
Pozdrawiam serdecznie
Kasia
Pyszna! Ja też robię zupę z soczewicy i przecieru pomidorowego ale inaczej przyprawiam
Smaczna i zdrowa, przygotowuję bardzo podobną. Przyda mi się rada o cebuli cukrowej, czasami moja zupa jednak zbyt pachnie "siarką" ;)
Prześlij komentarz