Zupy w mojej kuchni
występują często, ale zazwyczaj te tradycyjne. Czasami jednak
trzeba odejść od tej ulubionej pomidorowej, krupniku czy grochówki.
Dzisiaj zapraszam Was na chowder kukurydziany z różyczkami
kalafiora. Bardzo sycąca i pyszna zupa. Zrobiona ze świeżych warzyw prosto ze
straganu i sukces murowany. Gdy pierwszy raz robiłam chowder,
przerażała mnie wizja dodawania mleka, ale jak się przekonacie,
mleko pasuje i smakuje wyśmienicie.
Gorąco polecam!!
Chowder kukurydziany
z różyczkami kalafiora
składniki:
- 3 kolby kukurydzy
- 1 mały kalafior
- mały por
- 1 liść laurowy
- ¼ łyżeczka chili
- 1/3 łyżeczki wędzonej papryki
- odrobina oleju rzepakowego
- cebula dymka
- 1 litr mleka
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
wykonanie:
Nasiona z kolby
kukurydzy oskrobać nożem. Kalafior umyć i podzielić na małe
różyczki. Pora dokładnie umyć i pokroić w plasterki.
W dużym garnku
rozgrzać odrobinę oleju rzepakowego, na rozgrzany olej wrzucić
nasiona kukurydzy, różyczki kalafiora, plastry pora, liść
laurowy, paprykę chili i wędzoną. Wszystko chwilkę przesmażyć,
a następnie wszystko zalać mlekiem i gotować, aż kalafior będzie
miękki, około 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy kalafior
będzie już miękki, wyjąć około połowę różyczek, wyłowić
też liść laurowy. Dodać kilka posiekanych łodyg zielonej cebulki
i wszystko dokładnie zmiksować blenderem, aż powstanie w miarę
gładki krem.
Dodać z powrotem
kalafior, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z posiekaną
zieloną cebulką i odrobiną jogurtu naturalnego lub śmietany.
Smacznego!!
1 komentarz:
Jak dla nie bomba :) Pysznie sie prezentuje Madziu :)
Prześlij komentarz