środa, 10 sierpnia 2016

Chlebek bananowo-daktylowy na mące kokosowej




W taką pogodę jak dzisiaj coś słodkiego do kawy, to wręcz konieczność. Dobrze się złożyło, że powstał przepis na chlebek bananowo-daktylowy, bo bez wyrzutów sumienia, będę mogła zjeść  kilka kawałków.
Bardzo lubię chlebki bananowe i piekę je dosyć często, a jeśli jakimś cudem zostanie nam kawałek na drugi dzień, świetnie smakuje podgrzany w tosterze z odrobiną masła. To ciasto jest dosyć kruche i delikatne, z lekką nutą kokosu, smakuje wybornie.
Tak się złożyło, że miałam do wykorzystania daktyle i eksperymentuję też z mąką kokosową, stad to ciekawe połączenie.

składniki:
  • 3 dojrzałe banany
  • 200g daktyli bez pestek
  • 3 jajka
  • 80g oleju rzepakowego lub kokosowego
  • 3 łyżki miodu
  • 200g mąki kokosowej (można dać też pszenną)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 250ml mleka (jeśli pieczecie z mąką pszenną wystarczy 100ml mleka)
wykonanie:

Banany razem z daktylami umieścić w naczyniu blendera i zmiksować je na gładką masę. Następnie do tej masy dodać jajka, olej, miód i mleko, wszystko razem zmiksować.
W drugim naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem i sodą. Połączyć składniki z obu naczyń i przez chwilę miksować.
Dużą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Przelać masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C, piec przez około 60-70 minut, do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!!


5 komentarzy:

Wiewióra pisze...

zacnie się prezentuje :) zjadłabym :)

Marzenie Literackie pisze...

A co to za smakowitości tutaj widzę! Jak będzie brakować mi pomysłu na coś pysznego, już wiem gdzie mogę się udać ;)
Będę wpadać częściej, pozdrawiam!

Szybko Tanio Smacznie pisze...

Czy ciasto nie jest za słodkie? Dojrzałe banany, daktyle, miód to ogrom słodyczy ;)

magda k. pisze...

Jest słodkie, ale nie za. Jednak miód można spokojnie pominąć, daktyle miałam dobrej jakości, nie sklejaly się, więc były odpowiednio słodkie. Więc wg uznanie ale jak dla mnie nie za słodkie :) pozdrawiam

magda k. pisze...

Jest słodkie, ale nie za. Jednak miód można spokojnie pominąć, daktyle miałam dobrej jakości, nie sklejaly się, więc były odpowiednio słodkie. Więc wg uznanie ale jak dla mnie nie za słodkie :) pozdrawiam

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin