Jeśli chcecie swoim dzieciom zrobić
pyszną przyjemność, to koniecznie musicie zrobić im ten deser. To
jeden z tych przepisów, który wszyscy znają i już robili, oprócz
mnie :), więc jeśli też nie znacie to koniecznie zróbcie razem ze
mną. Czas nadrobić zaległości, więc zapraszam Was na Chatkę
Puchatka lub Chatkę Baby Jagi, zwaną w naszym domu Chatką Puchatką
:)
Od tego ciasta nie ma wymówek, serio
mówię Wam, łatwiej już nie będzie.
Dwie uwagi: po pierwsze ciasto musi
spędzić sporo godzin w lodówce, pamiętajcie o tym, a po drugie z
podanych ilości trzeba zrobić dwie chatki, bo jedna może się nie
zmieścić do lodówki.
Przepis znalazłam tutaj
i podaję z moimi zmianami.
Chatka Puchatka / Chatka Baby Jagi
składniki:
- 500g twarogu
- 150g masła w temperaturze pokojowej
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, prawdziwego
- 1 łyżka kakao
- 400g herbatników
- czekolada (polewa), opcjonalnie
wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem i cukrem
waniliowym, następnie dodać ser i zmiksować.
Masę podzielić na dwie części i do
jednej dodać kakao.
Teraz należy rozłożyć herbatniki na
folii aluminiowej w trzech rzędach 150-180g. Na to nałożyć białą
masę, należy to robić delikatnie, przytrzymując herbatniki, żeby
się nie rozjechały.
Na białą masę nałożyć kolejną
warstwę herbatników.
Na środek drugiej warstwy nałożyć
ciemną masę serową, tej nie rozprowadzać, zostawić na tylko na
środkowym rzędzie.
Teraz należy domek złożyć. Boczne
rzędy składamy tak, żeby powstał daszek, taki herbatnikowy
trójkąt.
Najlepiej teraz przeciąć domek na
dwie części i zawinąć dokładnie w folię aluminiową, delikatnie
docisnąć.
Schować do lodówki na kilka godzin,
naprawdę dobre jest po około 12 godzinach.
Jeśli macie ochotę na polewę, należy
na parze lub w kuchence mikrofalowej roztopić czekoladę i polać
daszek chatki.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz