niedziela, 31 stycznia 2016

Chatka Puchatka - Chatka Baby Jagi


Jeśli chcecie swoim dzieciom zrobić pyszną przyjemność, to koniecznie musicie zrobić im ten deser. To jeden z tych przepisów, który wszyscy znają i już robili, oprócz mnie :), więc jeśli też nie znacie to koniecznie zróbcie razem ze mną. Czas nadrobić zaległości, więc zapraszam Was na Chatkę Puchatka lub Chatkę Baby Jagi, zwaną w naszym domu Chatką Puchatką :)
Od tego ciasta nie ma wymówek, serio mówię Wam, łatwiej już nie będzie.
Dwie uwagi: po pierwsze ciasto musi spędzić sporo godzin w lodówce, pamiętajcie o tym, a po drugie z podanych ilości trzeba zrobić dwie chatki, bo jedna może się nie zmieścić do lodówki.
Przepis znalazłam tutaj i podaję z moimi zmianami.
Gorąco polecam!!

Chatka Puchatka / Chatka Baby Jagi

składniki:
  • 500g twarogu
  • 150g masła w temperaturze pokojowej
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, prawdziwego
  • 1 łyżka kakao
  • 400g herbatników
  • czekolada (polewa), opcjonalnie

wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać ser i zmiksować.
Masę podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao.
Teraz należy rozłożyć herbatniki na folii aluminiowej w trzech rzędach 150-180g. Na to nałożyć białą masę, należy to robić delikatnie, przytrzymując herbatniki, żeby się nie rozjechały.
Na białą masę nałożyć kolejną warstwę herbatników.
Na środek drugiej warstwy nałożyć ciemną masę serową, tej nie rozprowadzać, zostawić na tylko na środkowym rzędzie.
Teraz należy domek złożyć. Boczne rzędy składamy tak, żeby powstał daszek, taki herbatnikowy trójkąt.
Najlepiej teraz przeciąć domek na dwie części i zawinąć dokładnie w folię aluminiową, delikatnie docisnąć.
Schować do lodówki na kilka godzin, naprawdę dobre jest po około 12 godzinach.
Jeśli macie ochotę na polewę, należy na parze lub w kuchence mikrofalowej roztopić czekoladę i polać daszek chatki.

Smacznego!!

Brak komentarzy:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin