Bardzo polubiłam się ostatni z mąką
owsianą, smakuje mi w naleśnikach w kruszonce, a ostatnio właśnie
w tych ciasteczkach, które dzisiaj Wam zaprezentuję. Mąkę owsianą
można kupić gotową lub samemu zrobić, wrzucając płatki owsiane
do blendera czy innej maszyny.
Co do samych ciasteczek to wyszły
bardzo smaczne, dodatek domowego dżemu pasuje tu idealnie, chociaż
nie jest konieczny, dla mojego synka zrobiłam bez dżemu.
Delikatne, wilgotne i miękkie dla mnie
rewelacyjne. Jeśli macie ochotę na coś słodkiego to długo się
nie zastanawiajcie, tylko dajcie się skusić. Bardzo dobrze będą również pasować jako dodatek do drugiego śniadania do szkoły Waszych pociech.
Pomysł
na ciasteczka z tej strony klik,
z moimi zmianami.
Owsiane ciasteczka z oczkiem
składniki:
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 żółtko
- 150g serka twarogowego, trzykrotnie zmielonego, najlepiej taki sernikowy
- 100 zimnego masła
- 2 łyżki cukru waniliowego
- szczypta soli
dodatkowo:
- dżem lub konfitura
wykonanie:
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać
żółtko, ser, posiekane masło oraz cukier i sól. Wszystkie
składniki zagnieść. Z gotowego ciasta uformować małe kuleczki
(można delikatnie podsypać mąką), następnie odrobinę je
spłaszczyć, można do tego użyć dna szklanki. Tak przygotowane
ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W
ciasteczkach robić dziurki i napełnić odrobiną dżemu.
Blaszkę włożyć do lodówki na 10
minut, w tym czasie piekarnik nagrzać do temperatury 180'C.
Piec około 15 minut, studzić na
kratce.
3 komentarze:
Ciasteczka smakowicie wyglądają;)
Magda, cudne te ciacha!
Pozdrawiam serdecznie :)
Uwielbiam takie ciasteczka, wyglądają bardzo apetycznie :) Zapraszam do mnie, dopiero zaczynam http://my-tasty-recipes.blogspot.com/ :P
Prześlij komentarz