Sernik to jedno z moich ulubionych
ciast. Uwielbiam zajadać się serniczkiem (chociaż chwilowo nie
jest mi to dane), ale bardzo lubię je także piec. Dobry sernik to
naprawdę nic trudnego, taki sernik nie potrzebuje zbyt wielu
dodatków. Tym razem postawiliśmy znowu na kajmak, ponieważ wśród
gości miałam co najmniej 2 wielbicieli tego specjału,, a czego nie
robi się dla przyjaciół i rodziny.
Cały kajmak ukryty jest w masie serowej i smakuje cudownie.
Kocham ten sernik :)
składniki:
spód:
150g herbatników, całkowicie pokruszonych (najlepiej przy użyciu blendera)
40g masła, stopione
1 łyżka kakao gorzkie
Wszystkie składniki wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wsypać ciastka starannie dociskając do spodu i boków. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania reszty.
masa serowa:
1kg sera (trzykrotnie mielony, lub taki gotowy do sernika)
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego
1 łyżka mąki pszennej
4 całe jajka
¼ szklanki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
300g masy kajmakowej
wykonanie:
Ser przełożyć do misy miksera lub do dużej miski, dodać cukier i obie mąki i wszystko zmiksować. Następnie do masy wbijać po jednym jajku, po każdym miksować, na koniec wlać łyżeczkę wanilii i masę kajmakową, całość zmiksować, ale tylko do połączenia składników, zbyt długie miksowanie spowoduje, że sernik będzie miał zbyt dużo powietrza i jest bardzo duża szansa, że w czasie pieczenia nieładnie opadnie.
Gotową masę wylać na wcześniej
przygotowany spód ciasteczkowy.
Tak przygotowany sernik wstawić do
piekarnika nagrzanego do 150'C i piec przez 60 minut z parą wodną*.
Gdy sernik będzie gotowy studzić go w
uchylonym piekarniku, a następnie odstawić do całkowitego
ostygnięcia.
Smacznego!!
3 komentarze:
Prezentuje się majestatycznie, i aż się boję myśleć jak obłędnie musi smakować :D
Perfetto!!! :)
Bardzo ładne zdjęcie :) Musi być wyjątkowo smaczny.
Prześlij komentarz