niedziela, 14 czerwca 2015

Babka marmurkowa z karobem


Babki ucierane niezmiennie kojarzą mi się z dzieciństwem, w sobotę zaraz po sprzątaniu, zaczynaliśmy ucierać babkę, ucieraliśmy ją ręcznie bez użycia miksera, nie wiedzieć czemu, moja mama miksera do babki nie używa chyba do dziś :)
Oczywiście były też inne ciasta: murzynek, cytrynowe czy sernik, jednak przy przygotowywaniu babki brałam czynny udział i chyba dla tego najbardziej ją zapamiętałam.
Dzisiaj bardzo klasycznie, tradycyjnie babka właśnie. Babka marmurkowa, czyli biało brązowa, brązowego koloru można dostarczyć poprzez kakao, roztopioną czekoladę, ja od jakiegoś czasu wykorzystuję do tego karob*, bo kocham ten lekko karmelowy smak.
Ciasto bardzo proste do wykonania, ze składników, które przeważnie mamy w domu.
Polecam nawet na gorące dni, przecież nie musimy cały czas stać przy piekarniku, a babka jest bardzo dobrym ciastem do transportu i sprawdzi się na grillach, biwakach i w drodze.
Babka doczekała się już wielu zachwytów, mam nadzieję, że i wy się skusicie.

*Karob – mączka chleba świętojańskiego powstaje ze zmielenia nasion strączków, które rosną na drzewie karobu. Proszek z karobu z powodzeniem zastępuje gorzkie kakao w przepisach kulinarnych.
Karob - inaczej chleb świętojański - jest bogaty w naturalny cukier, wapń i minerały.
Reguluje pracę jelit.
Jest doskonałym zamiennikiem kakao.
Nie wywołuje alergii.

Chleb świętojański w proszku jest wykorzystywane w przemyśle spożywczym jako substytut czekolady, ponieważ jest to naturalny słodzik - smak i wygląd podobny do czekolady ale co najważniejsze nie zawiera kofeiny i teobrominy oraz kwasu szczawianowego blokującego prawidłowe wchłanianie wapnia.

Posiada szereg korzyści zdrowotnych m.in.:
1. Poprawia trawienie.
2. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Nie zawiera "złego"cholesterolu.
3. Działa jako antyutleniacz.
4. Może on być stosowany w leczeniu biegunki u dzieci i dorosłych.
5. Zawiera substancję czynną, która jest skuteczna przeciw astmie. Chleb świętojański jest również stosowany w leczeniu astmy i problemów wywołanych przez alergie.
6. Ma właściwości wykrztuśnie i polecany jest palaczom. Po kilku dniach stosowania zaczynają intensywnie odpluwać wydzielinę z płuc.
7. Nie zawiera kofeiny i jest polecany dla pacjentów z wysokim ciśnieniem krwi.
8. Może pomóc w profilaktyce raka płuc, jeśli używany jest regularnie.
9. Zawiera witaminy E i jest stosowany w leczeniu kaszlu, grypy, niedokrwistości.
10. Garbniki karobu zawierają kwas galusowy. Kwas galusowy jest przeciwbólowy, antyalergiczny i antybakteryjny. Jest również przeciwutleniaczem , działa przeciwwirusowo i antyseptycznie.
11. Jest on używany do leczenia polio u dzieci - kwas galusowy .
12. Jest bogaty w wapń i fosfor. Z tego powodu jest on wykorzystywany w walce z osteoporozą.

Dodatkowo w porównaniu do proszku kakaowego ma lepszy stosunek sodu do potasu oraz wapnia do fosforu - chodzi o proporcje.
Garbniki zawarte w karobie również hamują rozwój bakterii w organizmie .
Cytat ze strony Zielone koktajle.



Babka marmurkowa


składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (dałam typ 650)
  • 1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200g masła
  • ½ szklanki cukru
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ¾ szklanki mleka
  • 2 kopiaste łyżeczki karobu

wykonanie:


Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą.
Bardzo miękkie masło (może być nawet roztopione) zmiksować z cukrem. Następnie do maślanej mieszanki dodawać po 1 jajku, a na koniec wlać ekstrakt z wanilii, wszystko zmiksować do połączenia składników.
Teraz dodawać na przemian mąkę i mleko, delikatnie miksować a najlepiej łączyć za pomocą łyżki (wtedy mniejsze ryzyko zakalca). Mleka dodajemy tylko pół szklanki, tyle wystarczy, reszta będzie potrzebna za chwilkę.
Gdy wmieszaliśmy już całą mąkę i część mleka, połowę ciasta przelać do innego naczynia.
Do jednej części dodać karob i resztę mleka i dokładnie wymieszać.
Tortownicę u mnie o średnicy 20 cm, wyłożyć papierem do pieczenia.
Za pomocą dużej łyżki wykładać do formy na zmianę porcję jasnego i porcję ciemnego ciasta, po wyłożeniu całości za pomocą wykałaczki zrobić zygzaki w cieście.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180'C przez około 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka.


Smacznego!!


2 komentarze:

Janusz Bartoszek pisze...

Okazale prezentuje się Twoja babka :)

Imaxus 12 pisze...

Bardzo fajny blog. Nominuję cię do Liebster Blog Award, jeśli wiesz o co chodzi. Z resztą tu masz napisane, wszystko, pytania też :-) : http://swinkowecodziennosci.blogspot.com/p/liebster-blog-awards.html

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin