Kilka dni temu mój starszy syn
obchodził swoje 8 urodziny. Sama nie wiem kiedy ten czas zleciał :)
Co roku wzbijam się na wyżyny swoich
umiejętności, żeby upiec tort, który będzie mu smakował, a
wierzcie mi, że to nie jest łatwe zadanie. Postawiłam na klasykę,
chciałam zrobić tort podobny do tego jaki piekła moja babcia,
musiałam jednak trochę pokombinować, żeby dogodzić mojemu
dziecku. W ten sposób powstał tort z ciemnego biszkoptu z masą
maślaną wzbogaconą kajmakiem. Do tego koniecznie musiały być
orzechy, bo tort bez dodatku orzechów nie ma już nic wspólnego z
tym babcinym, posłużyły one tylko do ozdoby, bo solenizant nie
lubi żadnych dodatków w cieście. Wspaniale pasowała by tam
warstwa dżemu, ale to chyba sobie dodam na swoje urodziny ;)
Wybaczcie dekoracje tortu, a raczej jej brak, ale ja i zdolności
plastyczne nie idziemy w parze. Nadrabiamy za to smakiem, ponieważ
tort smakował wspaniale nie tylko mojemu synowi, a wszystkim
gościom. Przepis na biszkopt pochodzi ze strony Moje
Wypieki.
Tort kajmakowy z nutą rumową
składniki na ciasto:
- 6 jajek, białka i żółtka osobno
- 150g cukru
- 115g mąki pszennej
- 25g kakao
- 40g masła, roztopionego i ostudzonego
wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w
temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao przesiać.
Żółtka utrzeć z połową cukru na
jasny, puszysty krem. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec
ubijania dodać resztę cukru. Do białek dodać krem z żółtek i
delikatnie wymieszać (bez użycia miksera). Do masy wmieszać
ostrożnie mąkę i kakao. Wlać masło i równie delikatnie wszystko
wymieszać.
Tortownicę o średnicy około 24-26cm
wyłożyć papierem, a boki wysmarować masłem. Przygotowaną masę
przelać do foremki i wyrównać.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do
180'C i piec przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka.
Ciasto przestudzić w formie, następnie
wyjąć i wystudzić na kratce.
Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż
na 3 równe części.
składniki na krem maślany:
- 250g miękkiego masła
- pół szklanki cukru pudru
- 400g masy kajmakowej, o smaku tradycyjnym
- 2 łyżki rumu (może być wódka)
Masło utrzeć z cukrem, a następnie
dodać kajmak i wódkę i jeszcze chwilę miksować, aż wszystkie
składniki połączą się w jedną gładką masę.
dodatkowo:
- pół szklanki herbaty z kilkoma łyżeczkami rumu, do nasączania (rum niekonieczny, ale mile widziany)
wykonanie:
Pierwszy blat ciasta ułożyć na
paterze i delikatnie nasączyć kilkami łyżeczkami herbaty,
następnie wyłożyć 1/3 kremu i równo rozsmarować. Przykryć
drugim blatem ciasta. Wyłożyć 1/3 warstwę kremu i wyrównać,
przykryć ostatnim blatem ciasta. Wierzch i boki posmarować resztą
kremu.
Ciasto z góry przyozdobić wg własnego
życzenia, koniecznie użyć orzechów włoskich, które w połączeniu
z ciastem i kremem stanowią całość.
Tort wstawić do lodówki i przed
podaniem pokroić na dowolną ilość kawałków.
Smacznego!!
3 komentarze:
chętnie bym się poczęstowała takim kawałeczkiem
Boze jakie to musi byc pyszne!
wyobrażam sobie ten smak, musi być pyszny, choć pewnie przesłodki
Pozdrawiam
M
Prześlij komentarz