wtorek, 5 maja 2015

Tort kajmakowy z rumową nutą


Kilka dni temu mój starszy syn obchodził swoje 8 urodziny. Sama nie wiem kiedy ten czas zleciał :)
Co roku wzbijam się na wyżyny swoich umiejętności, żeby upiec tort, który będzie mu smakował, a wierzcie mi, że to nie jest łatwe zadanie. Postawiłam na klasykę, chciałam zrobić tort podobny do tego jaki piekła moja babcia, musiałam jednak trochę pokombinować, żeby dogodzić mojemu dziecku. W ten sposób powstał tort z ciemnego biszkoptu z masą maślaną wzbogaconą kajmakiem. Do tego koniecznie musiały być orzechy, bo tort bez dodatku orzechów nie ma już nic wspólnego z tym babcinym, posłużyły one tylko do ozdoby, bo solenizant nie lubi żadnych dodatków w cieście. Wspaniale pasowała by tam warstwa dżemu, ale to chyba sobie dodam na swoje urodziny ;) Wybaczcie dekoracje tortu, a raczej jej brak, ale ja i zdolności plastyczne nie idziemy w parze. Nadrabiamy za to smakiem, ponieważ tort smakował wspaniale nie tylko mojemu synowi, a wszystkim gościom. Przepis na biszkopt pochodzi ze strony Moje Wypieki.



Tort kajmakowy z nutą rumową

składniki na ciasto:
  • 6 jajek, białka i żółtka osobno
  • 150g cukru
  • 115g mąki pszennej
  • 25g kakao
  • 40g masła, roztopionego i ostudzonego

wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao przesiać.
Żółtka utrzeć z połową cukru na jasny, puszysty krem. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Do białek dodać krem z żółtek i delikatnie wymieszać (bez użycia miksera). Do masy wmieszać ostrożnie mąkę i kakao. Wlać masło i równie delikatnie wszystko wymieszać.

Tortownicę o średnicy około 24-26cm wyłożyć papierem, a boki wysmarować masłem. Przygotowaną masę przelać do foremki i wyrównać.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180'C i piec przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka.
Ciasto przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.
Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 3 równe części.

składniki na krem maślany:
  • 250g miękkiego masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • 400g masy kajmakowej, o smaku tradycyjnym
  • 2 łyżki rumu (może być wódka)

Masło utrzeć z cukrem, a następnie dodać kajmak i wódkę i jeszcze chwilę miksować, aż wszystkie składniki połączą się w jedną gładką masę.

dodatkowo:
  • pół szklanki herbaty z kilkoma łyżeczkami rumu, do nasączania (rum niekonieczny, ale mile widziany)

wykonanie:

Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze i delikatnie nasączyć kilkami łyżeczkami herbaty, następnie wyłożyć 1/3 kremu i równo rozsmarować. Przykryć drugim blatem ciasta. Wyłożyć 1/3 warstwę kremu i wyrównać, przykryć ostatnim blatem ciasta. Wierzch i boki posmarować resztą kremu.

Ciasto z góry przyozdobić wg własnego życzenia, koniecznie użyć orzechów włoskich, które w połączeniu z ciastem i kremem stanowią całość.

Tort wstawić do lodówki i przed podaniem pokroić na dowolną ilość kawałków.

Smacznego!!

3 komentarze:

Emma pisze...

chętnie bym się poczęstowała takim kawałeczkiem

Paulina pisze...

Boze jakie to musi byc pyszne!

mnemonique pisze...

wyobrażam sobie ten smak, musi być pyszny, choć pewnie przesłodki
Pozdrawiam
M

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin