piątek, 15 maja 2015

Ciecierzyca pieczona


Co by tu napisać, żeby Was zachęcić do zrobienia tej przekąski. Jeśli napiszę, że zdrowa to może ktoś się skusi, a jak dodam, że pyszna to może jeszcze jeden chętny się znajdzie. Najchętniej to bym Was wszystkich zaprosiła do siebie, żebyście osobiście spróbowali tej chrupiącej ciecierzycy, ale wszystko co upiekłam zostało już zjedzone.
Nie ukrywam, że żeby zrobić taką pieczoną ciecierzycę, trzeba o tym pomyśleć trochę wcześniej, ponieważ moczenie jej przez około 12 godzin jest konieczne. Później już idzie szybko, chwilka gotowania, 40 minut w piekarniku i możemy zajadać się pyszną, chrupiącą, wciągającą przekąską, która pasuje do wszystkiego do piwa, do wina no i do soczku również :)
Ja swoją porcję porządnie obsypałam papryką wędzoną i chili, ale wy możecie to zrobić po swojemu na przykład użyć tylko słodkiej papryki.
Najważniejsze, żeby jeść ją zaraz po upieczeniu, po kilku godzinach nadal jest drobna ale nie jest już taka chrupiąca. Przepis znaleziony na blogu Cafe Babilon
Polecam!!



Ciecierzyca pieczona

składniki:
  • 400-500g suchej ciecierzycy
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • pół łyżeczki papryki wędzonej – mieszanka papryk wg uznania
  • szczypta chili
  • 2 łyżki oliwy
  • sól – niekoniecznie

wykonanie:

Ciecierzyce należy opłukać i moczyć przez około 12 godzin. Po tym czasie ciecierzycę należy ugotować, około 20 minut na średnim ogniu.
Osączyć na sicie i przestudzić.
Przyprawy wymieszać z oliwą, dodać do ciecierzycy i dokładnie wymieszać.
Równomiernie rozłożyć na blaszce, na której będziemy piec ciecierzycę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200'C i piec przez około 40 minut.
Należy pamiętać, żeby co kilka minut przemieszać cieciorkę, a pod koniec pieczenia szczególnie uważać, żeby ziarna się nie przypaliły. Gotowe.
Smacznego!!

3 komentarze:

alucha pisze...

Mogę jedynie ;) potwierdzić - prażona cieciorka jest fantastyczna! Jadłam ją z dodatkiem miodu i wrzuciłam do sałatki :)
Teraz zrobię na ostro :)

Szybko Tanio Smacznie pisze...

Brzmi fajnie, ale czy mam ją ugotowac do miękkości czy może al dente?

magda k. pisze...

Po tych 20 minutach gotowania będzie ona właśnie taka al dente :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin