Piszę do Was jedną ręką, w kuchni
wiele czynności też wykonuję jedną ręką, ale do wszystkiego
można przywyknąć, gdy na drugim ręku dźwigamy 6kg szczęścia :)
Chociaż czasu mam mało to koniecznie
muszę Wam podać przepis na przepyszne ciasto. Jeśli tak jak ja
jesteście fanami orzechów, to zwariujecie na jego punkcie.
Trochę jest przy nim pracy nie będę
ukrywać, ale ten przysmak jest wart każdej minuty spędzonej w
kuchni. .
Warstwa kruchego ciasta, pyszny krem,
beza i bakalie, bakalie, bakalie .
Jednak dosyć już tego chwalenia, czas
brać się za pieczenie.
Przepis znalazłam na blogu Arabeska
podaję za autorką zmieniając tylko znaczenie ilość masła, w
cieście i kremie.
Gorąco polecam !!
Jeszcze jedna sprawa taka prywata :)
Mamuś obiecuję następne takie ciasto będzie całe dla Ciebie :)
Pani Walewska/ Ciasto wawelskie/
Pychotka
składniki ciasto:
- 300g mąki pszennej
- 250g margaryny (dałam 180g masła)
- 100g cukru pudru
- 4 żółtka (białka zostawić będą potrzebne za chwilę)
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
dodatkowo:
- 4 białka
- 1 szklanka drobnego cukru
- słoiczek kwaśnego dżemu (u mnie porzeczkowy własnej roboty)
- około 200g mieszanki orzechów (dałam również rodzynki i migdały)
wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do
pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym, posiekać z masłem.
Dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto.
Podzielić na dwie równe części i
wyłożyć do 2 jednakowych blaszek (około 23x33cm), wyłożonych
papierem do pieczenia.
Następnie placki posmarować dżemem,
a potem wyłożyć pianę ubitą z 4 białek i 1 szklanki cukru.
Wierzch posypać grubo posiekanymi
bakaliami.
Piec około 15-20 minut w piekarniku
nagrzanym do 180'C. Wystudzić.
Krem:
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 cukier waniliowym
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 500ml mleka
- 250g masła, w temperaturze pokojowej (u mnie spokojnie wystarczyło 150g)
- 1 łyżka soku z cytryny
wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i
cukrem waniliowym, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać
z 1 szklanką mleka.
Drugą szklankę mleka zagotować, wlać
żółtka z mąką i gotować na małym ogniu do zgęstnienia, cały
czas mieszając.
Odstawić do wystygnięcia.
Miękkie masło zmiksować na puszystą
masę i dodać porcjami ostudzony do temperatury pokojowej budyń. Na
koniec wlać sok z cytryny.
Wystudzone placki przełożyć kremem i
wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego!!
4 komentarze:
Cudo!
Poproszę od razu dwa kawałki...
cudo! wygląda nieziemsko!
ale bym zjadła ;)))))
Madziu, wlasnie oslinilam monitor :) Uwielbiam pychotke! Nawet teraz zjadlabym kawalek :)
Pozdrawiam Cie cieplutko. Buziaczki dla Twoich 6-ciu kilogramow szczescia :))))
Prześlij komentarz