wtorek, 16 września 2014

Ucierane ciasto z gruszkami


Wiadomo, że gdy nadchodzi weekend, wszyscy zaglądają do kuchni z nadzieją na jakieś ciasto do kawki, przynajmniej u mnie tak to wygląda. Żeby chociaż na chwilkę odejść od naszych ulubionych ciast drożdżowych, chciałam znaleźć coś co można zrobić bardzo szybko, no i koniecznie z gruszkami, które już czekały na swoją kolej. Ciasto z gruszkami z lekką nutką kawową, to strzał w dziesiątkę. Bardzo proste do wykonania, szybkie i przede wszystkim bardzo dobre.
Przepis znalazłam na blogu Buszująca w kuchni, od siebie dodałam nutę kawową a Wam  bardzo przepis polecam.


Ucierane ciasto z gruszkami

składniki:

  • 180g masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 15g proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 150ml mleka
  • 4 gruszki
  • cukier puder do posypania

wykonanie:

Masło  zmiksować z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać po 1 jajku cały czas miksując.
Mąkę, proszek, kakao i kawę rozpuszczalną przesiać do masy maślanej i zmiksować, dodając mleko. Połączyć w gładką masę.
Gruszki obrać i pokroić w drobną kostkę (ja góry gruszek ścięłam i wykorzystałam do ozdobienia ciasta). Dorzucić do ciasta, wymieszać.

Przełożyć do formy (średnica około 24cm), wysmarowanej masłem. Wyrównać powierzchnię.
Piec przez około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180'C.
Po upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!!

2 komentarze:

Ciążowe Zachcianki pisze...

Kawałeczek takiego ciasta to bym zjadła:)

Paulina pisze...

kawałeczek??? całe bym zjadła:D

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin