Wiadomo, że gdy nadchodzi weekend, wszyscy zaglądają do kuchni z nadzieją na jakieś ciasto do kawki, przynajmniej u mnie tak to wygląda. Żeby chociaż na chwilkę odejść od naszych ulubionych ciast drożdżowych, chciałam znaleźć coś co można zrobić bardzo szybko, no i koniecznie z gruszkami, które już czekały na swoją kolej. Ciasto z gruszkami z lekką nutką kawową, to strzał w dziesiątkę. Bardzo proste do wykonania, szybkie i przede wszystkim bardzo dobre.
Przepis znalazłam na blogu Buszująca w kuchni, od siebie dodałam nutę kawową a Wam bardzo przepis polecam.
Ucierane ciasto z gruszkami
składniki:
- 180g masła
- ¾ szklanki cukru
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 15g proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 150ml mleka
- 4 gruszki
- cukier puder do posypania
wykonanie:
Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać po 1 jajku cały czas miksując.
Mąkę, proszek, kakao i kawę rozpuszczalną przesiać do masy maślanej i zmiksować, dodając mleko. Połączyć w gładką masę.
Gruszki obrać i pokroić w drobną kostkę (ja góry gruszek ścięłam i wykorzystałam do ozdobienia ciasta). Dorzucić do ciasta, wymieszać.
Przełożyć do formy (średnica około 24cm), wysmarowanej masłem. Wyrównać powierzchnię.
Piec przez około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180'C.
Po upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!
2 komentarze:
Kawałeczek takiego ciasta to bym zjadła:)
kawałeczek??? całe bym zjadła:D
Prześlij komentarz