Uwielbiam lipiec. Zjadam chyba tony
owoców, a na pewno tyle znoszę do domu, żeby z przyjemnością
ładować je do słoików. Słoiczków co raz więcej w spiżarce, a
mnie ciągle mało.
Tym razem postanowiłam owoce
wykorzystać w inny sposób i zachciało mi się tarty z malinami.
Moje zachcianki mają to do siebie, że zaspokoiłam się jednym
kawałkiem i całą resztę mogłam oddać rodzince, co było im
bardzo na rękę.
Nieskromnie napiszę, że tarta wyszła
pyszna i chociaż trochę przy niej zabawy, to warto się poświęcić,
bo efekt zachwyca.
Zamiast malin można wykorzystać inne
owoce np. truskawki, porzeczki, czy morele.
Przepis na bazie przepisu Nigelli
Lawson z książki „Jak być domową boginią”.
Gorąco polecam!!
Tarta malinowa z bezą
składniki:
ciasto:
- 125g mąki pszennej
- 20g cukru
- 75g miękkiego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
nadzienie:
- 250g malin
- 30g masła
- 100g cukru
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- 2 duże żółtka, rozkłócone
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej (dałam mąkę ziemniaczaną)
beza:
- białka z 2 dużych jajek
- 120g cukru plus
- 1 łyżeczka do oprószenia
- ¼ łyżeczki winianu potasu (zastąpiłam ½ łyżki octu)
wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta zagnieść
do połączenia się składników. Owinąć folią spożywczą i
włożyć do lodówki na 20 minut. Następnie rozwałkować ciasto i
wyłożyć nim foremkę (o średnicy 21cm), tak żeby trochę
wystawało na brzegach. Foremkę z ciastem schować do lodówki.
Rozgrzać piekarnik do 190'C.
W garnku podgrzać maliny, masło,
cukier i sok pomarańczowy i gotować około 5 minut. Zdjąć z ognia
i dodać żółtka oraz skrobię, dokładnie wymieszać.
Przełożyć nadzienie na zimny spód.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 20 minut.
W tym czasie ubić białka na sztywno,
a następnie stopniowo dosypywać cukier i miksować, aż piana
będzie sztywna i lśniąca. Na koniec winian potasu lub ocet i
wymieszać metalową łyżką.
Po 20 minutach pieczenia wyjąć tartę
z piekarnika i nałożyć bezowy krem. Oprószyć wierzch jedną
łyżeczką cukru i wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 10
minut, aż beza będzie złocista.
Po upieczeniu wyjąć i zostawić w
blaszce do ostudzenia.
Smacznego!!
4 komentarze:
Witam! Wspaniały przepis! :) Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie: http://www.rynek.webd.pl/wakacyjny-konkurs-na-25-urodziny/
Mała, urocza, a w dodatku pyszna :) bardzo fajny jest ten przepis.
Genialnie wygląda to ciacho.Przepis świetny.
Wygląda przepysznie!
---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty
Prześlij komentarz